Stoppen met roken doe je zo!

Home » volwassen » Stoppen met roken doe je zo!

Stoppen met roken

Niks is zo ongezond als roken. Er zitten meer dan 4000 verschillende giftige stoffen in sigarettenrook, waarvan nicotine het gevaarlijkst is. Dit is dé verslavingsdrug. Wil je graag stoppen met roken? Dan heb je hier veel wilskracht voor nodig. Maar met de tips & tricks in dit artikel gaat dat helemaal lukken!

Dit is hoe gevaarlijk roken is

Concentratieproblemen, nervositeit, een toenemende eetlust, slapeloosheid, depressies, prikkelbaarheid, een trage hartslag, een toenemend lichaamsgewicht, het zijn een greep uit de gevolgen van roken. Na een tijdje nemen deze verschijnselen af, maar toch blijft het moeilijk voor rokers om deze ontzettend slechte gewoonte op te geven. Door nicotine raak je verslaafd en blijf je jezelf maar vergiftigen. Het is ook niets voor niets zo dat je er vaak op gewezen wordt dat roken ontzettend ongezond is.

Stoppen met roken; hoe doe ik dat?

Het is belangrijk je goed voor te bereiden wanneer je gaat stoppen met roken. De kans is dan groter dat je echt doorzet om compleet te stoppen. Maar hoe stop je nou definitief?

Stap 1: Waarom ben je begonnen?

Vraag jezelf af waarom je ooit begonnen bent met roken. Is het omdat je je verveelde? Is het omdat je het stoer vond? Of is het omdat je je gestrest voelde? Nu je weet waarom je ooit begonnen bent, weet je ook wat je zwakke plek is en in welke situatie je het dus moeilijk gaat krijgen. Bedenk ook wat je motivatie is om te stoppen met roken. Waarom wil je het zo graag? Hou dat in gedachten! Met een duidelijke motivatie kom je veel verder.

Stap 2: Kies een stopdatum

Kies een stopdatum uit, en ja, op deze datum ga je écht stoppen met roken! Zorg ervoor dat al je sigaretten de deur uit zijn, en informeer vrienden en familie. Door extra steun van hen te krijgen, blijf je langer doorzetten. Schrijf de stopdatum in je agenda.

Stap 3: Bedenk een beloning

Bedenk een beloning voor jezelf wanneer je zoveel weken/maanden gestopt bent met roken. Dit mogen best meerdere beloningen zijn, want het is een hele prestatie van jezelf! En natuurlijk mag de eerste beloning al na drie weken zijn. You can do it!

Stoppen met roken

Stap 4: Wat ga je doen?

Bedenk ook van te voren wat je gaat doen in moeilijke situaties. Zo ben je beter voorbereid en heb je meer kans op slagen. Steek je bijvoorbeeld altijd een sigaret op wanneer je gestrest bent? Zorg ervoor dat je weet wat je dan in die situatie gaat doen. Of lonkt dat pakje sigaretten in de supermarkt naar je? Of sta je op een feestje en kun je het toch niet laten om er een op te steken? Wees voorbereid! Zeg tegen iedereen dat je gestopt bent en dat ze je geen sigaret meer mogen aanbieden, mijd die plek in de supermarkt en je wordt niet verleid.

Stap 5: Hulpmiddelen die het makkelijker maken

Kom je er in je eentje niet uit? Je kunt ook altijd hulpmiddelen gebruiken, deze kunnen het stoppen met roken gemakkelijker maken. Zo kun je kiezen uit nicotinepleisters en -kauwgom. Maar ook kun je bepaalde boeken in huis halen, zoals het populaire boek ‘Nederland stopt! Met roken’ van Pauline Dekker. Hoe beter je aanpak, hoe groter de kans dat je volledig kunt stoppen met roken.

Stap 6: Weersta de verleiding

Roken is een gewoonte van je geworden en het is moeilijk om een gewoonte te doorbreken. Vaak is na drie dagen de lichamelijke behoefte aan sigaretten verdwenen. Waarom je er daarna toch een wilt opsteken? Dat heeft dus te maken met gewoontes. Wat je kunt doen is de gewoonte die je had (het roken) vervangen door een nieuwe gewoonte, bijvoorbeeld kauwgum kauwen, zonnebloempitten eten of een rondje wandelen. Alles waarbij jij je comfortabel voelt en wanneer het maar niet te maken heeft met roken. .

En wat als je er dan toch weer eentje opsteekt? Dat is helemaal niet erg! Het gebeurt erg vaak dat rokers er weer even eentje opsteken. En dan? Helemaal opnieuw beginnen? Nee, hoor. Dat is nergens voor nodig. Je bent nog steeds op de goede weg!

Volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe artikelen & vers nieuws over gezondheid!

[bol_product_links block_id=”bol_562634a366435_selected-products” products=”9200000005247490,9200000005137929,1001004005733134″ name=”Stoppen met roken” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”800″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten