Stress; zo ga je ermee om!

Home » volwassen » Stress; zo ga je ermee om!

Zo ga je om met stress

Paniek! Je hebt het hartstikke druk, en je deadline nadert ongelofelijk snel. Je weet ook nog niet precies wat je moet doen, dus je bent snel op zoek naar een oplossing. En dit is niet de enige deadline die nadert, nee, de komende weken hangen er n√≥g meer deadlines in je nek te hijgen. Hoe ga je dat redden? Op zo’n¬†moment ervaar je erg veel stress. Het hebben van stress is best normaal, maar het kan ook de overhand nemen in je leven. Hoe ga je daarmee om?

Waarom hebben we stress?

Ieder mens heeft wel eens last van stress, en soms is het goed om stress te hebben. Een beetje spanning is namelijk nodig om goed te kunnen functioneren. De natuur heeft ons deze eigenschap meegegeven. Je bent klaar om aan te vallen of te vluchten en hierdoor kun je overleven. Tegenwoordig leven we in een ingewikkelde maatschappij waarin de mens veel stress ervaart. Wanneer je té veel stress ervaart, voel je je verdrietig, oververmoeid, machteloos, ga je overmatig eten of roken, of heb je een gesprek aan concentratie of heb je last van lichamelijke klachten.

Hoeveel mensen hebben last van stress?

Bijna één miljoen Nederlanders kampen met burn-out verschijnselen door stress. Door de maatschappij waarin wij nu leven loopt dit aantal nog steeds op. Door de crisis die nog steeds gaande is zijn we bang onze baan te verliezen waardoor de werkdruk stijgt. Door de vergrijzing moeten we langer doorwerken en ook leven we in een 24-uurseconomie waarbij we in onze vrije tijd bezig zijn met ons werk. Zo krijgt ons lichaam minder de kans om te ontspannen en ervaren we vaker stress.

Zo ga je om met stress

Wat kun je er tegen doen?

  • Neem tijd om de stress die je ervaart af te bouwen. Heb je al wekenlang last van stress, zorg er dan voor dat je ’s avonds na je werk echt even je rust pakt en in het weekend ook. Plan helemaal niets in, en doe ook even helemaal niks. Alleen hierdoor kun je echt even ontspannen.
  • Stel niets uit, maar begin gelijk. Veel mensen laten werk liggen, waardoor ze¬†zich waardeloos gaan voelen doordat ze het telkens voor zich uit schuiven. Begin gelijk en je zult veel minder stress ervaren.
  • Stop met multitasken. Probeer niet zoveel mogelijk dingen tegelijk te doen, maar probeer ze met je volledige aandacht te doen. Hier wordt je niet alleen effectiever van, maar je voelt je ook gelukkiger en rustiger wanneer je dat doet.
  • Begin met mediteren. Het klinkt misschien als een zweverige bezigheid, maar mediteren helpt om je door de dag heen meer in balans te voelen. Je hebt er niks voor nodig, ga gewoon eens rustig zitten op een stoel of een bank en focus je op je ademhaling. Je gedachten zullen vaak rondvliegen, maar probeer je aandacht terug te brengen bij je ademhaling.¬†That’s all you need.
  • Geniet van de kleine momenten in het leven. Als mens heb je vaak de behoefte om na te denken over de toekomst. Je fiets naar de supermarkt heen om boodschappen te doen, maar in je hoofd ben je het liefst alweer thuis of denk je na over je ellendige werkdag. Stop daarmee! Geniet van het zonnetje, geniet van alle dingen die op dat moment gebeuren. Denk aan wat er nu, op het moment¬†gebeurt, en geniet daarvan.
  • Zorg voor je lichaam. Stress heeft een negatieve invloed op je lichaam, je kunt er ook allerlei rare klachten van¬†krijgen. Zorg er dus voor dat je lichaam genoeg gezonde voeding binnenkrijgt, waardoor je er weer even tegenaan kunt.

Volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van vers & verrassend nieuws over gezondheid!

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten