Ons lichaam is in staat om ons op verschillende wijze dingen te laten weten. Zo geeft een droge mond aan dat we dorst hebben. Een knorrende maag is een manier van ons lichaam om aan ons door te geven dat we moeten eten. Kippenvel en rillen geeft aan dat ons lichaam het koud heeft en pijn is een teken dat ons lichaam geeft als er iets niet goed is.
Er zijn verschillende vormen van pijn. Rugpijn, nekpijn, schouderpijn, hoofdpijn en spierpijn zijn daar een paar voorbeelden van. Meestal gaat pijn snel weer over door een aspirientje of wat rust. Maar in sommige gevallen lost een aspirientje het niet op. Blijft de pijn en zijn dagelijkse bezigheden niet meer vanzelfsprekend om uit te voeren. Nu is er een methode, welke gewoon thuis gebruikt kan worden, die de pijn kan verlichten. Dit apparaatje heet TENS.
TENS als aspirine niet werkt
TENS is een afkorting voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Vrij vertaald betekent dat zenuwen elektrisch stimuleren door de huid. TENS is een eenvoudige behandeling om minder pijn te voelen. Het pakt dus niet de oorzaak van de pijn aan, maar wel de beleving. De behandeling is mogelijk bij acute of chronische pijn en kan gebruikt worden in combinatie met pijnmedicatie. In hoeverre de behandeling zorgt voor pijnverlichting is afhankelijk van de persoon. De resultaten zijn per persoon verschillend. Als je wil weten of je in aanmerking komt voor een TENS behandeling moet je even langs uw huisarts gaan en de mogelijkheden bespreken.
Het effect van TENS
Bij TENS therapie wordt er gebruik gemaakt van elektrische stroompjes die van de ene elektrode naar de ander gaan. Via de huid , door de zenuw. Elektrodes zijn kleine plakkertjes die werken als geleider. Als de zenuw elektrisch wordt gestimuleerd, verstoort dit de werking van de zenuw waardoor deze niet in staat is je de pijn te laten voelen. Daarnaast stimuleert de TENS behandeling de afgifte van endorfine door het lichaam, welke een pijnstillend effect heeft. Tot slot heeft TENS een spierontspannende werking.
Help, stroom?
Nu klinken elektrische stroompjes eerder pijnlijk dan pijn verminderend. Zodra je de elektrodes hebt opgeplakt en de TENS behandeling start zul je de elektrische stroom door je lichaam voelen. Hoe dit precies aanvoelt verschilt per persoon. Je kan zelf bepalen hoeveel stroom er precies gegeven wordt. Een klein beetje zul je minder voelen dan veel. Het apparaat zet je op een dusdanige hoogte dat je de stroom wel voelt, maar niet zo hoog dat het je pijn doet. Je hebt dit dus zelf in de hand en kan dit zelf reguleren.
Het is dus niet pijnlijk en je hebt het zelf in de hand hoeveel stroom er je lichaam ingaat. Nu leren we alleen al vanaf baby af aan dat we niet onze vingers in het stopcontact mogen stoppen omdat dat gevaarlijk is. Een stroomschok kan namelijk schadelijk zijn. Maar hoe zit dat dan met TENS? Vrijwillig stroom in je lichaam stoppen voor minder pijn met alle schadelijke gevolgen van dien? De stroom die in je lichaam komt bij een TENS behandeling is niet schadelijk of gevaarlijk voor je. Geen pijnlijke stroomstoten dus die ook niet schadelijk voor je zijn, maar een manier om de beleving van de pijn te veranderen en het dagelijkse leven weer op te pakken.
Dossiers
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?