Teveel koffie verschillend voor mannen en vrouwen

Home » volwassen » Teveel koffie verschillend voor mannen en vrouwen

teveel koffieKoffie is een drankje dat van nature cafeïne bevat. Een kleine hoeveelheid cafeïne kan je concentratievermogen verbeteren. Naast cafeïne bevat koffie meerdere antioxidanten, welke gezond zijn voor het menselijk lichaam. Na verschillende onderzoeken is dan ook gebleken dat koffie een aantal goede effecten op de gezondheid heeft.

Toch zit er ondanks de goede effecten een schaduwzijde aan koffie. Koffie is gezond maar ongezond. Als je teveel koffie drinkt vallen de goede effecten namelijk weg. Maar wanneer spreek je van teveel koffie? En is dit verschillend voor mannen en vrouwen?

Teveel koffie

Men spreekt van teveel koffie als iemand meer drinkt dan 5 koppen koffie per dag. Die 5 koppen koffie is een gemiddeld cijfer, wat inhoud dat het per persoon verschillend is. Zo kan een gezonde, volwassen man gerust genieten van een kopje koffie extra elke dag, al wordt dit voor een volwassen vrouw niet aangeraden. Heb je last van angststoornissen dan wordt een kopje koffie minder dagelijks eerder aangeraden dan een kopje meer.

Effect op de man

Naast dat volwassen mannen een kopje koffie meer kunnen hebben dagelijks, zitten er ook verschillende positieve gezondheidseffecten aan het drankje die uitsluitend voor mannen gelden. Als een man dagelijks geniet van 6 kopjes koffie, verkleint hij zijn risico op het krijgen van een vorm van prostaatkanker. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek onder 47.911 mannen die de onderzoekers 22 jaar lang gevolgd hebben. Het effect kwam zowel voor bij de cafeïne houdende als de decafeïne variant, het gezonde effect komt dus vooral voor uit de antioxidanten in koffie.

teveel koffieEffect op de vrouw

Bovengenoemd effect geld natuurlijk niet voor vrouwen. Wel bleek uit een Zweeds onderzoek dat als een vrouw iets meer dan 1 kopje koffie per dag nuttigt, dat haar kans op het krijgen van een beroerte verkleint. De onderzoekers hebben voor dit onderzoek 34.670 vrouwen gevolgd gedurende 10 jaar en kwamen tot de conclusie dat de vrouwen die regelmatig 1 kopje koffie of meer dronken 25% minder kans hadden op een beroerte dan de niet koffiedrinksters.

Zwangere vrouw

Nu zul je denken, tijdens de zwangerschap gaat dit niet op. Niets is minder waar. Ook hier geld zolang er gematigd koffie gedronken wordt, kan het geen kwaad. Een zwangere vrouw kan gerust een kopje koffie drinken. Er is echter wel sneller sprake van teveel koffie. Een zwangere vrouw wordt aangeraden het bij een maximum te houden van 3 koppen koffie per dag.

Eindconclussie is dus drink niet teveel koffie, maar geniet gerust van je bakkie pleur.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten