Top 10 Soa’s: welke geslachtsziekten & waar in Nederland

Home » dossier » soa » Top 10 Soa’s: welke geslachtsziekten & waar in Nederland

Top 10 SOA's

Studentenstad Utrecht is de ongekroonde Soa Hoofdstad van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van gezondheidswebsite Ingoedendoen.nl. In de studentenstad wordt het vaakst gegoogled op Soa gerelateerde zaken.

Utrecht wordt op de voet gevolgd door Den Haag en Groningen. Opvallend is dat Amsterdam niet in de top drie voorkomt. Onze hoofdstad staat volgens het onderzoek pas op nummer vier in de Top 10 Soa steden.

Utrecht koploper in top 10 Soa steden

Ingoedendoen.nl baseert haar bevindingen onder andere op cijfers van Google. “Na onveilig seksueel verkeer zullen mensen gaan zoeken over de mogelijkheden van het doen van een Soa-test in hun woonplaats”, aldus de onderzoekers. Het aantal zoekopdrachten met ‘Soa-test + stad’ is hierbij afgezet tegen het aantal inwoners. Daaruit blijkt dat – in verhouding tot het aantal inwoners – het vaakst wordt gezocht naar Soa tests in Utrecht. Gevolgd door Den Haag en Groningen.

Soa top 10De volledige top 10

 1. Chlamydia
 2. Plasbuisontsteking bij de man
 3. Genitale wratten
 4. Candida (schimmelinfectie)
 5. Gonorroe (druiper)
 6. Bacteriële vaginose (gardnerella)
 7. Herpes genitalis
 8. Syfilis (lues)
 9. Hepatitis B (geelzucht)
 10. Trichomonas

(bron: RIVM)

Soa stedenDe volledige top 10:

 1. Utrecht
 2. Den Haag
 3. Groningen
 4. Amsterdam
 5. Leiden
 6. Haarlem
 7. Nijmegen
 8. Rotterdam
 9. Eindhoven
 10. Maastricht

(bron: Ingoedendoen.nl)

September Soa maand

Uit het onderzoek blijkt ook dat er na de zomervakantie een flinke piek waar te nemen valt in het aantal online zoekopdrachten rondom Soa gerelateerde zaken. Tijdens de maand september neemt het aantal zoekopdrachten met tachtig procent toe. “In 2012 was de piek in vraag naar informatie rondom Soa’s voor het eerst te zien”, aldus de onderzoekers. “Dit jaar zet die trend zich voort.” Een verklaring voor het fenomeen kan liggen in het feit dat men onzeker is over de seksuele relaties die tijdens de zomerperiode hebben plaatsgevonden.

Meest gezocht op Chlamydia

De Soa waar de meeste informatie over wordt gezocht is Chlamydia; 22.000 zoekopdrachten per jaar. Dit is niet helemaal verwonderlijk aangezien dit ook de seksueel overdraagbare aandoening is die op 1 staat in de top 10 Soa geslachtziekten in Nederland. Per jaar treft het zo’n 100.000 mensen. Na Chlamydia wordt er het meest op de schimmelinfectie Candida gezocht. Dit is opvallend omdat Candida niet in de top drie van meest voorkomende Soa’s voorkomt.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten