Vaginale klachten

Home » volwassen » Vaginale klachten

Heb jij weleens last van vaginale klachten? Dan ben je niet de enige! Er zijn veel vrouwen die zo nu en dan vaginale klachten hebben. In dit artikel lees je meer over de oorzaak en de behandeling van vaginale klachten.

Wat zijn vaginale klachten?

Vaginale klachtenDe meeste vaginale klachten die vrouwen ervaren, hebben te maken met een veranderende afscheiding of pijn in de schaamstreek. Met name dit laatste komt veel voor, bijvoorbeeld tijdens het vrijen of bij het plassen. Een ander veelvoorkomende klacht is jeuk rond de schaamstreek soms samengaand met rode plekken. Daarnaast kan het voorkomen dat de geur van de vagina anders is. De afscheiding kan bijvoorbeeld sterker en zuurder ruiken. Tevens kan je afscheiding zelf anders zijn dan normaal; de textuur is veranderd of de kleur.

Hoe ontstaan vaginale klachten?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor je vaginale klachten. Zo kan het zijn dat de zuurgraad van je vaginale flora is veranderd. Je vagina beschermt zichzelf tegen infecties door een bepaalde zuurgraad (pH-waarde). Als de pH-waarde verandert, hebben infecties een grotere kans.  De pH-balans van je vagina kan veranderen door een mindere weerstand of als je al ziek bent.

Ik heb vaginale klachten. Kan dit kwaad?

pH-balansDe vaginale klachten zelf Рzoals jeuk, pijn en een veranderde afscheiding Рkunnen niet veel kwaad. Ze zijn voornamelijk erg vervelend. Deze klachten zijn echter vaak symptoom van een aandoening. Het is dus belangrijk om te weten wat deze klachten veroorzaakt. Je kunt tenslotte de symptomen wel bestrijden, maar als de oorzaak niet wordt behandeld, blijf je klachten houden. Bij klachten aan uw vagina kunt u allereerst de pH-waarde testen. Dit kan tegenwoordig heel makkelijk zelf met een zelftest. Dit bespaart je een bezoek aan de huisarts. Is je pH-balans niet in orde? Dan is er wellicht meer aan de hand. In dat geval is het verstandig om naar de dokter te gaan. Als je recent onveilige seks hebt gehad, is het ook raadzaam om een SOA-test te doen.

Hoe kan ik voorkomen dat vaginale klachten terugkomen?

Om te voorkomen dat je weer jeuk of pijn aan je vagina krijgt, is een goede¬†hygi√ęne erg belangrijk. Je vagina is kwetsbaar, dus je moet je vagina niet te veel wassen. Als je zeep gebruikt, gebruik dan speciale zeep voor intieme hygi√ęne.¬†Deze zijn pH-neutraal en verstoren de zuurgraad van je vagina niet. Gebruik ook geen vaginale douches. Deze kunnen de vaginawand beschadigen.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten