Heb je last van vaginale klachten, zoals pijn bij het vrijen en een branderig gevoel bij het plassen? Misschien heb je last van een vaginale schimmelinfectie. Maak je geen zorgen, je hoeft niet meteen naar de dokter. In dit artikel lees je wat een vaginale schimmelinfectie is, hoe hij wordt veroorzaakt en wat je er zelf tegen kunt doen.
Wat is een vaginale schimmelinfectie?
Een vagina schimmelinfectie, ook wel een candida-infectie genoemd, is een infectie die niet zoveel kwaad kan. De vaginale schimmelinfectie candida is meestal goed te behandelen.
Oorzaken
Candida wordt veroorzaakt door de gistschimmel Candida Albicans. Deze schimmel leeft in vaginale afscheiding. Als de zuurgraad hiervan verandert, kan de gist veranderen in
schimmels. Zo ontstaat er een infectie. De zuurgraad kan op verschillende manieren verstoord raken. Wij geven je vier mogelijkheden:
- Antibiotica. Maak je gebruik van antibiotica? Dan kan dit de balans in je vagina verstoren. Sommige antibiotica doden namelijk bacteriën in de vagina. Hierdoor krijgt de candida meer ruimte en heeft het de mogelijkheid te groeien.
- Stress of spanning. Stress is een grote boosdoener voor veel plekken in het lichaam, en zo ook voor je vagina. Het zorgt voor een onbalans waardoor gist veranderd in vaginale schimmel en een infectie ontstaat.
- Wassen met zeep. Het is verstandig je vagina regelmatig te wassen om het schoon te houden. Doe dit wel met de daarvoor bestemde producten. Zeep verandert namelijk de zuurgraad van de vagina en is dus niet geschikt om je vagina mee te wassen. Candida krijgt hierdoor meer ruimte om te groeien. Ook wanneer je te vaak je vagina wast of gebruik maakt van een vaginale douche is het mogelijk dat bacteriën in de vagina wegspoelen en candida de ruimte geven om te gaan groeien.
- Hormoonschommelingen. Schommelingen in de hormonen kunnen een bevorderend effect hebben op de groei van candida. Deze schommelingen kunnen natuurlijk zijn, zoals een menstruatie of een zwangerschap maar kan ook worden veroorzaakt door het gebruik van hormoonpreparaten. Een voorbeeld hiervan is de pil.
- Lage weerstand of diabetes. Ook mensen met een lage weerstand of diabetes hebben een verhoogd risico op diabetes.
Wat zijn de symptomen van een vaginale schimmelinfectie?
Een vaginale schimmelinfectie kan erg vervelend zijn. Zo kan je vagina jeuken, branderig aanvoelen bij het plassen of zeer doen tijdens het vrijen. Daarnaast kan je vaginale afscheiding anders zijn dan normaal. Zo kun je meer afscheiding hebben, of kan de afscheiding een andere kleur of geur hebben. Over het algemeen gaat het bij candida om een witte, niet sterk ruikende en soms brokkelige afscheiding. Als je vermoedt dat je een een dergelijke infectie hebt, dan hoef je niet meteen naar de dokter. Je kunt tegenwoordig een simpele candida-thuistest doen waarmee je controleert of je de vaginale schimmelinfectie onder de leden hebt. Bovenstaande klachten kunnen echter ook voorkomen bij sommige seksueel overdraagbare aandoeningen. Als je dus onlangs onveilige seks hebt gehad, kan het raadzaam zijn om ook een SOA-test te doen.
Hoe wordt een vaginale schimmelinfectie behandeld?
Als je een vaginale schimmelinfectie hebt hoef je niet altijd iets te doen. Vaak gaat candida vanzelf weer over. Als je toch veel last hebt, kun je naar de dokter gaan. Deze kan je een crème of tabletten voorschrijven. Ondertussen is een goede vaginale hygiëne erg belangrijk. Was je vagina dus goed, maar niet te veel. Gebruik altijd een speciale wasemulsie met een neutrale pH-waarde. Vaginale douches kunnen de vaginawand beschadigen en zo kan de infectie zich verder uitbreiden. Verder is het verstandig om even geen tampons te gebruiken en ook niet te vrijen.
Hoe kan ik candida voorkomen?
Leef gezond en was je vagina goed, maar niet te veel, dat zijn de twee belangrijkste tips.
Contact op nemen met de huisarts
In eerste instantie is het bij vaginale schimmelinfecties niet nodig contact op te nemen met de huisarts. Een vaginale schimmelinfectie is onschuldig en gaat in de meeste gevallen na een aantal dagen vanzelf weer over. Maak wel een afspraak met de huisarts als een van de volgende klachten zich voor doet:
- Erge klachten van jeuk, pijn of toegenomen afscheiding
- Branderig gevoel bij het plassen
- De kleur of geur van je afscheiding is anders dan normaal (sneeuwwit, geelgroen en/of het ruikt onaangenaam)
- Bloedigere afscheiding terwijl je niet ongesteld bent
- Als je twijfelt of je een SOA heeft
- Pijn in de onderbuik
- Na 4 weken heb je nog steeds last van toegenomen afscheiding
- Je hebt last van vaginale afscheiding na de overgang
Dossiers
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?