Verborgen rood-haar gen vergroot risico op huidkanker

Home » volwassen » Verborgen rood-haar gen vergroot risico op huidkanker

Ook mensen met een andere kleur haar dragen soms een rood haar-gen met zich mee. Volgens Britse wetenschappers verhoogt dit ‘verborgen gen’ de kans op huidkanker. In een wetenschappelijk artikel in het tijdschrift Nature Communications raden zij deze mensen aan voorzichtig te zijn met zonlicht.

Het rood haar gengirl-1510168_1280

Bij een of twee ouders met rood haar is de kans aanwezig dat hun kind ook rood of rossig haar heeft. In dat geval is er sprake van het zogeheten MC1R-gen, ook wel het ‘rood haar gen’ genoemd. Naast rood haar heeft iemand vaak een bleke huid en sproeten. Ook is de huid bij roodharigen vaak gevoeliger. Huidkanker komt bij deze groep mensen dan ook vaker voor dan gemiddeld. Maar stel dat jouw gezonde haar blond in plaats van rood is. Je zou zeggen dat het MC1R-gen dan ontbreekt. Maar dit betekent niet dat je geen risico loopt. Volgens het Britse onderzoek moet je namelijk ook voorzichtig zijn wanneer je slechts één kopie van het gen in je lichaam hebt.

Rood haar genen en beschadigd DNA

Wetenschappers uit verschillende landen namen het DNA van 405 stalen van kwaadaardige huidkanker onder de loep. Deze kwaadaardige variant wordt ook een melanoom genoemd. De onderzoekers bekeken in hoeveel stalen er een twee kopieën van het rood-gen zaten. Vervolgens vergeleken ze de kopieën met de hoeveelheid DNA-schade, oftewel de vergrootte kans op kanker. Het blijkt dat DNA-stalen met rood haar genen veel meer schade hebben dan wanneer er sprake is van andere genen.

Altijd oppassen voor UV-straling

Ook opvallend was het kleine verschil in de kans op huidkanker bij één of twee kopieën van rood haar genen. Oftewel: zowel met 2 of 2 kopieën loop je een verhoogd risico op huidkanker. Zelfs als je geen rood haar hebt is het dus oppassen geblazen voor schadelijke UV-straling.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten