Verkoudheid; zo kom jij er snel vanaf!

Home » volwassen » Verkoudheid; zo kom jij er snel vanaf!

verkoudheid

De koude wintermaanden komen er weer aan en dat betekent dat we met zijn allen weer gaan snotteren! Haal die papieren zakdoekjes maar weer tevoorschijn, want ieder jaar wordt je wel een keer flink getroffen door een heftige verkoudheid. Wil je snel van je verkoudheid afkomen? Zo doe je dat!

Zo kom jij van je verkoudheid af!

Een verkoudheid duurt meestal 8 tot 9 dagen. Wanneer je last hebt van een hevige verkoudheid, kan dit wel oplopen tot 3 weken. Per jaar heeft ieder mens er ongeveer 2 tot 3 keer last van. Gelukkig zijn er een paar manieren om sneller van je verkoudheid af te komen.

Tip 1: Let op je hygiëne

Je hoeft niet obsessief op je hygiëne te letten, maar het is wel belangrijk dat je een klein beetje let op je hygiëne. Zo kun je eventuele nieuwe infecties voorkomen en zo blijf je minder lang verkouden. Hoe je dat kunt doen? Maak vooral je deurklinken, je mobiele telefoon en je toetsenbord schoon met desinfectie.

Tip 2: Slaap lekker veel

Héél veel slapen en héél veel rust nemen schijnt de beste remedie te zijn tegen een verkoudheid. Je lichaam heeft energie nodig om de ‘infectie’ uit je lichaam te krijgen. Zorg er dus voor dat je extra vroeg naar bed gaat en lange nachten maakt.

Tips 3: Fruit, groente, kruiden & specerijen

Wil je eerder van je verkoudheid afkomen, zorg er dan voor dat je gezond blijft eten en drinken. Eet veel (rauwe) fruit en groente. Voedingsmiddelen zoals knoflook, eieren en kokos geven je immuunsysteem een boost. Ook bepaalde kruiden/specerijen zoals oregano, kaneel en kruidnagels zijn goed voor een eerder herstel.

Tip 4: Drink voldoende

Drink voldoende water om de afvalstoffen uit je lichaam goed en snel af te laten voeren. Thee is ook ontzettend goed voor je wanneer je verkouden bent. Vooral gember thee heeft een heilzame werking.

Tip 5: Voedingssupplementen

Waarom we altijd in de herfst en de winter verkouden worden? Het schijnt dat een tekort aan vitamine D vaak de oorzaak is. De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. In de koude maanden is het erg moeilijk om voldoende zonlicht te krijgen, wanneer je ’s ochtends in het donker naar je werk moet en ’s avonds in het donker ook weer terug gaat. Je kunt daarom vitamine D voedingssupplementen slikken. Zorg er wel voor dat dit kwalitatief goede supplementen zijn, anders heeft het geen zin.

Tip 6: Stomen

Heb je veel last van een loopneus, dan kan stomen ontzettend fijn zijn. Hiervoor vul je een bak met heet water, en ga je met een handdoek boven je hoofd even boven de bak zitten. Zo kunnen de symptomen van een verkoudheid verdwijnen en dit voelt ook verlicht. Nog beter is om heet water te gebruiken met kamille , eucalyptus of menthol. Daarnaast kun je ook een doorgesneden ui op je nachtkastje leggen, zodat je de volgende dag ook minder last hebt van een loopneus.

Tijdens je verkoudheid kun je ook last hebben van hoofdpijn. Hoe je van je hoofdpijn afkomt, lees je in ons artikel over tips tegen hoofdpijn.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten