Verpakkingsvrij winkelen

Home » uitgelicht » Verpakkingsvrij winkelen

ingoedendoen verpakkingsvrij winkelenVerpakkingsvrij winkelen bestaat al sinds 2007, maar nu waait deze trend ook over naar Duitsland en Belgi├ź. Wie weet zien we over een tijdje dit nieuwe concept ook in Nederland! Het idee is dat je met je eigen potjes en bakjes naar de winkel gaat en teruggaat met je potjes gevuld met precies het aantal gram dat je nodig hebt! Zo hoef je minder verpakkingen weg te gooien en zit je ook niet met een heel pak terwijl je maar een paar gram nodig hebt. In dit artikel zullen we je de voordelen en nadelen van deze manier van winkelen met je delen.

Hoe werkt het?

We leggen je eerst uit hoe het precies werkt en waar het vandaan komt. Sinds 2007 zit er al een verpakkingsvrije winkel in Londen die gerund wordt door Catherine Conway. Je kan hier met je eigen potjes en bakjes naar de winkel komen. Hier worden ze eerst afgewogen, vervolgens kan je producten aftappen. Als je hiermee klaar bent wordt je potje of bakje nog een keer gewogen en dan kan je betalen. Zo worden er minder verpakkingen ├ęn minder eten weggegooid, doordat je alleen datgene in huis hebt wat je ook daadwerkelijk nodig hebt.

Voordelen

Er zitten vele voordelen aan verpakkingsvrij winkelen. Zo gooi je niet zoveel eten meer weg en denk eens aan al de verpakkingen die je dan niet hoeft weg te gooien. Je hebt precies genoeg voor je recept zodat je niet met een product zit wat je daarna toch niet meer gebruikt. Ook zijn de producten een stuk verser dan dat er een verpakking omheen zit. En hoe verser hoe gezonder wordt meestal gezegd! Maar hoe zit het met vlees en melk dan? Vlees wordt verpakt in bijenwaspapier en melk kan je in een fles laten vullen, hetzelfde geldt voor olie. Natuurlijk is deze manier van winkelen ook leuk! Vaak doet het denken aan vroeger toen de melkboer nog langskwam. Voor een eenpersoonshuishouden is deze manier van winkelen helemaal ideaal. Zo blijf je nooit met grote hoeveelheden zitten en hoef je dus niet de hele week door hetzelfde te eten of onnodig voedsel weg te gooien.

 Nadelen

Maar alles heeft zijn voor- en nadelen, zo ook bij dit winkelconcept. Want wat als je een groot gezin hebt? Dat betekent dat je met heel veel potjes en bakjes op pad moet. Dit is niet altijd even praktisch. Veel mensen hebben ook problemen dat het misschien niet hygi├źnisch is. Dit hoeft niet altijd zo te zijn aangezien het meeste in bakken of aftap dispensers zit waardoor mensen er niet met hun handen bij kunnen komen.┬á Mensen twijfelen ook over hoe populair deze manier van winkelen wordt, want moet de winkel straks zelf niet alles weggooien? En de houdbaarheidsdatum is ook nog een puntje, dit staat wel boven de bakken maar wat als je het vergeet op te schrijven? Dit zijn allemaal punten waar nog goed over nagedacht mag worden en waar ook meer over ge├»nformeerd mag worden. Want wat is de prijs van bijvoorbeeld 100 gram rijst? Dat is ook nergens te vinden. Al met al is het een leuk concept wat nog wat meer duidelijkheid nodig heeft.

Ontdek hier meer over verpakkingsvrij winkelen in Nederland.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten