Verstopte neus

Home » volwassen » Verstopte neus

AllergieEen verstopte neus hebben is erg hinderlijk, want voor een groot deel ademen we door onze neus. Een verstopping werkt daarom direct belemmerend voor je ademhaling. Je kunt voorbeeld moeilijker ademen, bent continue snotterig,  je kunt gaan snurken en voelt je benauwd bij extra inspanning.

Verstopte neus door allergie

Een verstopte neus wordt vaak geassocieerd met een winterse verkoudheid. Maar het is zeker niet zo dat een verstopte neus alleen bij een neusverkoudheid hoort. Vaak zijn het ook de allergieën die veel mensen extra vaak een verstopte neus bezorgen. Wij vertellen je meer over de seizoensgebonden allergische oorzaken van een verstopte neus.

Lente en zomer: hooikoorts

De lente is de periode dat we voorzichtig aan weer naar buiten gaan en onze wintervacht van ons af schudden. Maar voor de mensen die last hebben van hooikoorts is de lente juist niet zo’n pretje. Zodra de tijd is aangebroken dat er gras- en/of boompollen door de lucht zweven begint voor hun een vervelende periode. Mensen met hooikoorts krijgen klachten wanneer stuifmeel via de slijmvliezen van de ogen de luchtwegen het lichaam binnenkomen. Een verstopte neus is daarbij een van de meest voorkomende klachten die je kunt krijgen.

Enkele veelgehoorde tips om hooikoorts te voorkomen zijn: niet in je ogen wrijven, buiten een zonnebril dragen, ramen gesloten houden, je kleding binnen te drogen in plaats van buiten en je huis vroeg in de morgen te luchten als het buiten nog vochtig is. Als je eenmaal klachten hebt kun je deze bestrijden met verschillende middelen zoals tabletten, oogdruppels en neusspray. Je kunt dit kopen bij de apotheek of drogist. Ook zijn er heftiger middelen tegen hooikoorts te krijgen op doktersrecept. Een verrassend en effectief middel tegen hooikoorts beschrijven we op een andere plek op onze site.

verstopte neusWinter en herfst: huisstofmijt

Als je last hebt van een verstopte neus of van niesbuien zodra je ’s morgens wakker wordt dan kan het zijn dat je allergisch bent voor huisstofmijt. De reden dat je er vooral in de nachts of ochtend last van kunt hebben is omdat in een matras zo’n 1 miljoen huisstofmijten kunnen leven. Een hele nacht op dat matras slapen kan dan genoeg reden zijn om er ’s ochtends extra last van te hebben.

Huisstofmijten komen het hele jaar voor, maar in tegenstelling tot de actieve periode van hooikoorts is er bij huisstofmijt juist in de herfst en in de winter sprake van een toename van het aantal mijten. In die periode zullen de klachten van mensen met een huisstofmijtallergie dan naar alle waarschijnlijkheid ook sterker zijn dan de rest van het jaar.

Je kunt zelf enkele maatregelen treffen om huisstofmijten minder kans te geven. Om te beginnen kun je in je huis het beste zorgen voor een gladde vloer zoals hout, laminaat of zeil en wordt aangeraden om geen stoffen meubels in je huis te hebben.

Maar bovenal is goed schoonmaken van je huis en te zorgen voor schone lucht en ventilatie essentieel om zo min mogelijk last te hebben van de huisstofmijt. Zorg met name dat je slaapkamer goed geventileerd is, omdat je daar de meeste tijd doorbrengt. Een luchtreiniger kan helpen om ruimtes te ventileren en te zorgen dat de lucht in je huis schoon blijft. Probeer ook de luchtvochtigheid in huis zo laag mogelijk te houden. Dit kan bijvoorbeeld met een luchtontvochtiger. Naast dat een goede luchtvochtigheid gezonder is voor jezelf, is het gebruik van een luchtontvochtiger ook nog eens goed voor je houten vloer en meubels.

Meer weten? Lees alles over luchtvochtigheid en de invloed op je gezondheid.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten