Als jij en je partner een kindje willen krijgen dan is het belangrijk om te weten wanneer je als vrouw op je vruchtbaarst bent. Dat is namelijk nog geen dag per maand, maar zo’n 12 tot maximaal 24 uur. Maar hoe weet je wanneer je eisprong plaatsvindt? Daar zijn verschillende tests voor. In dit artikel vind je alles over vruchtbaarheidstests.
Wanneer ben je als vrouw vruchtbaar?
De vrouw draagt vanaf haar geboorte onbevruchte eicellen bij zich. Vanaf haar pubertijd rijpt elke maand één van die eicellen. Rond de veertiende dag voorafgaand aan de menstruatie kan die eicel bevrucht worden. Dit is het moment waarop de eicel de eierstok verlaat en via de eileider naar de baarmoeder gaat (de zogenaamde eisprong of ovulatie). Dit moment van vruchtbaarheid duurt niet lang. Een onbevruchte eicel blijft namelijk maar 12 tot 24 uur in leven. De zaadcellen van de man overleven echter wel langer in de baarmoeder wat betekent dat geslachtsgemeenschap voor de ovulatie uiteindelijk ook kan resulteren in een bevruchting van de eicel.
Vruchtbaarheidstest die huis-, tuin- en keukentest overstijgt
Als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt, dan kun je je eisprong ook berekenen met de ovulatie calculator. Deze ‘rekenmachine’ berekent op basis van je laatste menstruatie en je menstruatiecyclus het moment waarop de ovulatie plaatsvindt. Echter werkt dit niet bij iedereen, blijkt uit het verhaal van Anna. ‘Wij waren vijf maanden bezig om zwanger te worden toen ik me afvroeg of ik wel een eisprong had. Volgens de ovulatie calculator had ik mijn eisprong op dag twintig, maar toen ik een ovulatietest deed bleek dit daadwerkelijk dag veertien te zijn. Toen mijn vriend en ik dit eenmaal wisten was het binnen de kortste keren raak. Zonder ovulatietest had het waarschijnlijk nog een hele tijd geduurd voordat ik zwanger was geweest. Dat had gezorgd voor een heleboel onzekerheid en misschien zelfs wel onnodige bezoekjes aan de huisarts.’ Ovulatietests bestaan er in vele soorten en maten. Zo kun je op basis van urine of speeksel bepalen wanneer je eisprong plaatsvindt.
[button link=”http://shopvoorgezondheid.nl/zelftesten/ovulatietesten” color=”orange” newwindow=”yes”] Ovulatietest voor thuis[/button]
De ouderwetse manier om je ovulatie te testen
Doordat er tijdens je eisprong een aantal dingen veranderen in je lichaam, kun je aan de hand van deze symptomen zien dat je ovulatie nadert. Als je gedurende langere periode je lichaam in de gaten houdt, zul je op den duur de verschillen opmerken. Hieronder de symptomen die zich rond een eisprong voordoen:
- Tijdens je eisprong ligt de baarmoeder hoger in de schede waardoor je hem moeilijker kunt voelen. Tevens voelt de baarmoedermond voor de ovulatie zacht aan, terwijl deze na de eisprong juist hard aanvoelt.
- Na de ovulatie stijgt je lichaamstemperatuur met ongeveer 0,2 graden. Je lichaamstemperatuur is dus een goede indicator voor je eisprong.
- Rondom de eisprong ervaart het merendeel van de vrouwen een verhoogd libido.
- Ook het slijm dat uit je baarmoederhals komt – het zogenaamde cervixslijm – is een goede indicatie van het feit dat je eisprong nadert. Je cervixslijm verandert namelijk gedurende de hele maand. Zo is het slijm na je menstruatie niet zichtbaar en zal de vaginastreek daardoor droog aanvoelen. Terwijl je vagina juist vochtiger voelt naarmate de vruchtbare periode dichterbij komt. Dit komt onder andere door het slijm wat zich openbaart. Dit zal wat dik, brokkelig, romig en/of kleverig ogen. Rondom de eisprong/ovulatie is het cervixslijm juist doorzichtig en vertoont het enige gelijkenis met rauw eiwit. Het is daarnaast elastisch.
- Twintig procent van de vrouwen heeft tijdens de eisprong last van ovulatiepijn. Dit wordt omschreven als een stekende pijn die lijkt op de pijn die vrouwen ervaren rondom de menstruatie. Het gaat om een pijn in de buik ter hoogte van de eileider.
Wat als je twijfelt over je vruchtbaarheid?
Als je na meer dan twaalf maanden nog niet zwanger bent en/of één of meerdere miskramen hebt gehad, dan kun je een afspraak maken met je huisarts voor een vruchtbaarheidsonderzoek. Als je een jaar onsuccesvol geprobeerd hebt zwanger te worden dan spreken we echter nog niet van onvruchtbaarheid, maar van verminderde vruchtbaarheid (subfertiliteit). Pas als door een medisch onderzoek bevestigd is dat er inderdaad sprake is van een vruchtbaarheidsprobleem, spreken we van onvruchtbaarheid. Dit betekent letterlijk dat een natuurlijke zwangerschap niet mogelijk is, maar sluit een zwangerschap niet uit! Het betekent dat de natuur een handje geholpen zal moeten worden, bijvoorbeeld doormiddel van een vruchtbaarheidsbehandeling zoals IVF. Deze opties zullen bekeken worden in samenwerking met een gynaecoloog of fertiliteitsarts.
Dossiers
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?