Waarom jouw hippe sportkleding zo erg stinkt

Home » volwassen » Waarom jouw hippe sportkleding zo erg stinkt

Ben jij ook helemaal in de fitness hype opgegaan? Dan heb je waarschijnlijk allerlei nieuwe kleding aangeschaft, want, zo vertellen de fitness goeroes, je moet je lekker voelen tijdens het sporten. Een nadeel van al die modieuze sportkleding is, dat het ontzettend hard stinkt na het sporten. ‘Stonk ik vroeger ook zo erg?’ heb je je misschien wel eens afgevraagd. En het verrassende antwoord is, nee, waarschijnlijk niet. Hoe zit dat? Waarom stinkt moderne sportkleding meer, dan oude sportkleding?

Synthetisch versus katoen

physiotherapy-595529_1280De meeste hippe sportkleding van tegenwoordig wordt gemaakt van synthetische materialen. Daar ligt de oorzaak van de nare luchtjes die deze kleding na het sporten met zich mee kan dragen. Uit onderzoek van de Universiteit Gent is gebleken dat sportkleding van polyester muffer en zuurder ruikt, dan katoenen kleding, nadat er in is gesport. Ook roken de synthetische shirts sterker en meer naar zweet en ammoniak dan katoenen shirts.

Het onderzoek

Bij het onderzoek zijn 26 proefpersonen een uur lang intensief met een verhoogde hartslag aan het sporten geweest op een hometrainer met een verhoog. Tijdens dit uurtje fietsen droeg een deel van hen katoenen shirts, een deel shirts van polyester en een deel droeg shirts van een mengvorm. Onder de proefpersonen bevonden zich zowel mannen als vrouwen. Na het uur sporten zijn de shirts apart verpakt in plastic zakken. Dit was om de bacteriën de kans te geven zich flink te vermenigvuldigen. Daarna zijn de shirts voorgelegd aan een getraind geurpanel van zeven personen.

Is er een oplossing voor dit probleem?

Je kunt je kleding toch gewoon wassen? Dat is helemaal waar, maar de lage temperaturen waar we tegenwoordig onze kleding op wassen dood de bacteriën niet volledig. Een synthetisch shirt kan dus steeds sneller en sterker gaan stinken, als je hem nooit op 60 graden wast. En dat doet bijna niemand, omdat die hoge temperaturen het polyester beschadigen. Sportkleding die heel erg stinkt kun je ook beter apart in de wasmachine doen. De bacteriën kunnen namelijk ook naar andere kledingstukken overgaan terwijl ze in de was zitten. De oplossing is dus om kleding van katoen te gaan dragen of de synthetische kleding toch af en toe heet te wassen en niet met andere kleding tegelijkertijd te wassen.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten