Diabetes (Diabetes Mellitus), ook wel ‘suikerziekte’ genoemd, is een chronische ziekte. Als je suikerziekte hebt, lukt het je lichaam niet meer (goed) om de bloedsuikerspiegel te regelen. Het hormoon ‘insuline’ voorkomt dat het bloedsuikergehalte te hoog wordt. Bij diabetes maak je geen of te weinig insuline aan en/of je lichaam reageert niet goed op insuline.
Soorten en behandeling van diabetes
Er zijn verschillende soorten diabetes, ieder met eigen suikerziekte symptomen. Hierbij zijn de belangrijkste soorten uitgelicht:
Diabetes type 1
Diabetes type 1 is een vorm van diabetes die je al op vroege leeftijd kan krijgen. Je lichaam maakt geen insuline aan. Het afweersysteem ziet de cellen, die insuline aanmaken, als vijanden en maakt die cellen kapot.
Behandeling
Bij type 1 moet je elke dag insuline spuiten, bijvoorbeeld met een insulinepen. Hiermee spuit je insuline in je been, arm of buik. Diabetes type 1 heeft veel impact. Het is zaak dat je leert omgaan met je ziekte.
Diabetes type 2
In de volksmond wordt Diabetes type 2 ook wel ‘Ouderdomssuiker’ genoemd, maar je kan het op elke leeftijd krijgen. Deze vorm van diabetes hangt nauw samen met een gezonde leefstijl. Echter ook als je gezond leeft kun je diabetes type 2 krijgen (bijvoorbeeld door erfelijkheid). Als je type 2 hebt, maakt je lichaam te weinig insuline aan. Voor de insuline die je nog wel aanmaakt, ben je vrijwel ongevoelig. Je kunt Diabetes type 2 onder andere herkennen aan de
volgende klachten (bron: diabetesfonds):
- vaak dorst en veel plassen
- veel moe zijn
- last van ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbel zien of slecht zien
- slecht genezende wondjes
- kortademigheid of pijn in de benen bij het lopen
- Infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking
Let op dat niet iedereen bij wie Diabetes type 2 wordt vastgesteld wordt, last heeft van deze klachten. Neem bij twijfel of bij het herkennen van deze klachten altijd contact op met je huisarts.
Behandeling
Bij Diabetes type 2 zal worden gekeken naar je voedingspatroon en je bewegingspatroon. Wat eet je en hoeveel en hoe beweeg je? Als het nodig is, kunnen insulinepillen en soms ook insulinespuiten worden voorgeschreven.
Zwangerschapsdiabetes
Tijdens de zwangerschap kan het voorkomen, dat je lichaam niet goed reageert op insuline. Dan kan er zwangerschapsdiabetes ontstaan. Zodra je bent bevallen, is deze vorm van diabetes voorbij. In tegenstelling tot de andere vormen van diabetes is deze vorm niet chronisch.
Behandeling
Bij zwangerschapsdiabetes worden vaak voedingsadviezen gegeven.
Diabetes voorkomen
Voldoende beweging, gezonde voeding, een gezond gewicht en niet roken kunnen helpen om Diabetes type 2 en zwangerschapsdiabetes te voorkomen. Je hebt hierdoor een veel minder grote kans op deze twee vormen van diabetes. Het is niet zo dat je daardoor altijd kan voorkomen om diabetes te krijgen.
Helaas is het onbekend hoe Diabetes type 1 ontstaat. Op dit moment wordt nog onderzocht hoe type 1 kan ontstaan en dus kan worden voorkomen. Meer weten over diabetes? Je vindt veel informatie op deze handige Startkabel-pagina.
Dossiers
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?