Snotterig, hoesten en geïrriteerde rode ogen. Als je hooikoorts hebt zal je dit herkennen als symptomen waar je last van hebt in het voorjaar. Indien het je overkomt in de winter, zal je het afschuiven op een verkoudheidje. Maar hooikoorts in de winter, winterallergie, is ook nog een mogelijkheid. Heb jij de hele winter last van verkoudheid? Dan kan het zeer goed zijn dat je last hebt van een winterallergie.
Allergie in de winter
Van alle Nederlanders is ongeveer 25% het gehele jaar allergiegevoelig. De gedachte dat in de winter allergenen geen kans hebben is onjuist. Indien je gevoelig bent voor stof, pollen, huisstofmijt of schimmelsporen kan je het in de winter nog zwaar krijgen. Of je allergisch bent kun je gemakkelijk zelf thuis testen met een allergie check zoals je hiernaast op de afbeelding ziet of door je huisarts laten controleren.
Broeikas in huis
Van ons huis maken we in de winter een soort broeikas voor allergenen. Doordat we de verwarming hoog zetten met de ramen en deuren dicht. Een warm nestje waar we vervolgens schimmelsporen naar toe brengen, doordat we met onze schoenen bladeren mee naar binnen nemen. We leggen een hoogpolig tapijt voor de open haard neer, welke huisstofmijt kan bevatten en onze huisdieren zitten meer binnen. Huisdieren nemen allerlei allergenen van buiten mee naar binnen. Voor allergenen creëren wij zo de perfecte omgeving, voor hun is je huis een soort broeikas.
Winterallergie of toch verkoudheid
Zoals in de inleiding al werd verteld zien veel mensen winterallergie aan voor een verkoudheid. Er is een duidelijk verschil tussen de twee. Zo duurt een verkoudheid drie tot veertien dagen. Van een allergie heb je dagen tot maanden last. Zolang je blootgesteld wordt aan het allergeen zullen de klachten aanhouden.
Herkennen van de symptomen
Naast de duur van de winterallergie en verkoudheid kan je het verschil tussen beide ook herkennen aan de hand van een aantal symptomen. Zo heb je bij een verkoudheid vaak last van hoesten en een zere keel. Bij een winterallergie komen deze symptomen bijna niet voor, maar vooral jeukende waterige ogen. Bij verkoudheid komen jeukende waterige ogen echter zelden voor. Bij zowel verkoudheid als winterallergie komt een verstopte of loopneus voor. Het verschil tussen beide is dat bij een verkoudheid snot meestal geel is en bij een allergie snot meestal helder en waterig. Aan de hand van deze symptomen is het mogelijk om in te schatten of je gewoon verkouden bent of een winterallergie.
Winterallergie bestrijden
Indien je last hebt van winterallergie is het aan te raden om je huis goed schoon te houden. Als je alles aan het afstoffen bent is het belangrijk om een raampje open te zetten zodat alle allergenen naar buiten kunnen en niet blijven rond dwarrelen in je huis. Indien je een huisdier hebt is het schoonmaken van je huis extra belangrijk. Iets geheel anders dat je kunt proberen is om een warme douche te nemen. Je gaat vrijer ademen door de stoom die wordt ontwikkeld en daarnaast spoel je met het warme water de allergenen van je af. Tot slot zijn er medicijnen verkrijgbaar en anti-allergie apparaten die een uitkomst kunnen bieden tegen zowel hooikoorts in het voorjaar als allergie in de winter.
Meer informatie over anti-allergie apparaten lees je hier.
Dossiers
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?