Hardlopen leuk maken? Zo doe je dat!

Home » dossier » hardlopen » Hardlopen leuk maken? Zo doe je dat!

Zo maak je hardlopen leuk

Hardlopen ziet er leuk uit en het lijkt net alsof iedereen er tegenwoordig mee bezig is.¬†Ook voelt het alsof er iedere week een nieuwe sportcollectie¬†gelanceerd wordt met run schoenen die je moet hebben. De motiverende¬†quotes vliegen je om de oren als het gaat om hardlopen en aan inspirerende foto’s is er geen gebrek. Maar toch kan hardlopen nogal saai worden. Het is een moeilijke sport om te blijven volhouden. Veel mensen beginnen met het rennen van een aantal kilometers en houden dit niet langer vol dan een paar weken.¬†Hoe kun je hardlopen leuk maken? Nou, zo dus!

Hoe kan ik hardlopen leuk maken?

 • Stel haalbare doelen op

Voor elke sporter is het leuk om doelen op te stellen. Wanneer je deze doelen behaalt, krijg je meer motivatie om door te gaan. Waar veel mensen de mist in gaan, is het feit dat zij doelen opstellen die niet specifiek genoeg zijn. Vaak hebben zij één groot doel waar zij naartoe willen werken. Een voorbeeld is 5 of 10 km in één keer kunnen rennen. Een tip is om kleinere, haalbare doelen te stellen om daarmee naar het einddoel toe te werken. Een voorbeeld is om eerst 3 km onder de 30 minuten te lopen, daarna 3 km onder de 25 minuten etc. Zo kun je werken naar je grote einddoel. Het is veel leuker om meerdere doelen te halen, dan één doel binnen een paar maanden.

 • Beloon jezelf

Heb je een doel behaald, mag je jezelf natuurlijk belonen met iets leuks. Waarom zou je het niet doen? Je hebt het verdiend! Zo kun je jezelf verwennen met bijvoorbeeld een reep chocolade, een horloge dat je al een tijdje op het oog hebt, of iets anders waar je al lang naar uitkijkt. Heb je je einddoel behaald, dan kun je jezelf belonen met iets groters. Nieuwe hardloopschoenen bijvoorbeeld. Wanneer je een beloning voor ogen hebt, is het veel leuker om aan je doelen te werken en zo maak je het hardlopen leuk!

 • Houd een hardloopdagboek bij

Een ‘dagboek’ klinkt gelijk zo rigoureus, maar dat hoeft het niet te zijn. Wanneer je weer eens hebt hardgelopen, zet dit dan neer in een boekje of op een lijst aan de muur. Het voelt goed¬†om zelf op papier te zetten hoeveel kilometer je gelopen hebt.¬†Ook kun je dan elke dag weer zien hoe vaak je hebt hardgelopen. Heb je een tijdje niet gerend, dan kun je zien dat het nu toch¬†weer tijd wordt om een keer te gaan..

Zo maak je hardlopen leuk

   • Wissel je doelen af

Nog een grote fout die mensen weleens maken, is het lopen van steeds dezelfde routes. Hardlopen zorgt er juist voor dat je uit de sleur van de dag komt. Het laatste wat je wilt is dat je ook nog eens tijdens het hardlopen in een sleur terecht komt. Wissel je routes dus af en ontdek steeds nieuwe stukjes natuur of plekjes in je stad. Wie weet loop je ook nog eens spontaan een mega lang rondje. Dan kun je die 6 km ook weer van je doelenlijstje afstrepen en maak je het hardlopen leuk!

   • Laat je steunen

Vertel aan familie en vrienden dat je bezig bent met hardlopen. Het werkt erg¬†stimulerend¬†om van hen telkens de vraag te horen hoe het gaat met hardlopen. Je kunt ook op social media het aantal kilometers dat je hebt gelopen plaatsen.¬†Zo zien anderen ook hoe ver je gelopen hebt. Vaak voel je dan een¬†drang om de volgende keer weer net zo’n groot rondje te lopen, hierdoor behaal je je doelen sneller en wordt het hardlopen leuk.

   • Door geduld bereik je meer

Begin rustig met hardlopen. Tijdens je work-out, maar ook wanneer je net begint. Mensen maken al gauw de fout om te snel en te lang te willen hardlopen. Dan gaat de fun er al snel af wanneer je na de eerste kilometer al bekaf bent en tegen jezelf zegt dat hardlopen toch niets voor je is. Hardlopen is geen wedstrijd, je doet het voor jezelf. Spreek dus met jezelf af dat je rustig begint, en de rest volgt vanzelf. Stel dus ook kleine doelen op, zodat je deze snel en gemakkelijk kunt halen.

Met deze tips maak je hardlopen leuk en kun je het langer volhouden. Ook kun je tijdens het hardlopen een hartslagmeter¬†of hartslaghorloge gebruiken. Wanneer je een paar keer hebt hardgelopen, raak je er volgens velen al snel ‘verslaafd’ aan. Hardlopen is een prima manier om je hoofd leeg te maken en je krijgt er al snel een goede conditie van. Tot die tijd is het nog even doorzetten.¬†Have fun!

Volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van vers & verrassend nieuws over gezondheid.

 

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten