Sarcopenie: hoe spierkracht langzaam afneemt

Home » senior » Sarcopenie: hoe spierkracht langzaam afneemt

Heb je weleens gehoord van sarcopenie? Dit is een fenomeen waar iedereen mee te maken krijgt. Als je ouder wordt, dan breken je spieren sneller af dan je nieuwe spiermassa kun maken. Gevolg: jaar na jaar lever je spierkracht in. Dat merk je bijvoorbeeld eerst aan uithoudingsvermogen. Op latere leeftijd leidt het onder andere tot verminderde mobiliteit en het risico op vallen. Hoe kun je problemen voorkomen?

In de topsport is het goed zichtbaar. Ouder wordende sporters zijn misschien slimmer, maar ze leveren kracht en souplesse in (op enkele uitzonderingen na). Ook als je geen topsporter bent, dan merk je dit. Volgens schattingen lever je tussen de 30 en 50 jaar ongeveer 1% spiermassa per jaar in. Dat klinkt niet veel. Maar het is toch 1/5 spierverlies in de loop der jaren. Dat merkt iedereen.

Sarcopenie - afnemende spierkracht

Wat je merkt van sarcopenie

Dingen die je vroeger fluitend deed worden lastiger. Wat merk je nu van sarcopenie? Vijf zaken op een rij:

  1. Minder spierkracht: tillen en bewegen wordt stap voor stap lastiger.
  2. Vermoeidheid: na een inspanning ben je sneller en langer moe.
  3. Verandering van je lichaam: je maakt eenvoudiger vet dan nieuwe spieren aan. Op latere leeftijd kan je rug krom groeien etc.
  4. Minder beweeglijk: rennen, tillen, bukken… het gaat allemaal nog wel. Maar je ervaart vaker pijn of een stijf gevoel.
  5. Balans en coördinatie onder druk: dingen als evenwicht houden wordt er niet eenvoudiger op.

Hoe kun je problemen voorkomen?

Je kent vast wel de bekende lijst van belangrijke aandachtspunten voor je gezondheid. Eet goed, voorkom stress, ga op tijd naar bed: het is allemaal niet verrassend. Deze zaken werken ook prima om al te grote problemen bij sarcopenie te voorkomen.

Extra aandacht verdienen het oefenen van spierkracht en duursporten. Wat je niet traint gaat sneller achteruit. Het is niet voor niets dat mensen die lang blijven doorsporten tot hoge leeftijd bijvoorbeeld marathons kunnen lopen. Dat hoeft geen doel te zijn. Maar het laat wel zien dat je invloed hebt op je eigen conditie, ondanks toenemende ouderdom.


Pensioen: een belangrijk omslagpunt

Een belangrijk omslagpunt bij je lichamelijke conditie is pensionering. Om twee redenen. Ten eerste nemen na ons 60ste levensjaar ouderdomsklachten toe. Dat is een gegeven. Daarnaast is er als je stopt met werken het risico dat je minder actief wordt. Lees de website Leefjepensioen.nl er maar op na: veel mensen herkennen dat probleem.

Het is daarom dat veel werkgevers er extra aandacht in steken om medewerkers voor te bereiden op pensioen. Bijvoorbeeld met een Pensioen in Zicht cursus. Tijdens dit soort cursussen is er veel aandacht voor het vinden van een goed dagritme en het werken aan je gezondheid.


Meest gestelde vragen

Wat is sarcopenie?

In het kort: sarcopenie is een proces waarbij spiermassa en spierkracht afnemen als je ouder wordt.

Wat veroorzaak sarcopenie?

De precieze oorzaak van sarcopenie is niet bekend. Het heeft oa te maken met hormonale veranderingen, verminderde activiteit en genetische aanleg. Iedereen levert spierkracht in als je ouder wordt.

Kun je sarcopie behandelen?

Problemen voorkomen is het meest belangrijk. Blijf actief. Eet gezond. Zorg voor voldoende slaap. Verminder stress. Hoe beter he voor jezelf zorgt, hoe minder je last hebt van afnemende spierkracht.

Meest recente berichten