Hoe snel groeit je haar?

Home » volwassen » Hoe snel groeit je haar?

Als je haar te lang wordt dan ga je naar de kapper. Voor de een betekent dit een een halfjaarlijks bezoekje aan de kapper, terwijl een ander om de 6 weken gaat. 

Waarom krijgt de een gemakkelijk en haardos reikend tot op de grond, terwijl een ander dit nooit zal krijgen? Kortom; hoe werkt het haar?

De levensloop van het haar

De levensloop van ons hoofdhaar bestaat uit 3 fases: de anagene, de katagene en de telogene fase.  De anagene fase betekent de groeifase van het haar en kan zo’n 3 tot 5 jaar duren. Maar er zijn ook gevallen waarin deze fase wel 10 jaar kan duren. Zo’n 90% van je haar zit in deze fase.

Als je haar stopt met groeien belandt het haar in de katagene fase. De haar wordt dan ‘ontkoppeld’ van haarzakje en daarmee met de voedingsbron. Deze fase duurt slechts zo’n 1 tot 2 weken. In de laatste fase, de telogene fase, zal je haar uitvallen. Dit gebeurt meestal na zo’n 3 tot 6 maanden. Wanneer deze uitvalfase eindigt, breekt er weer een nieuwe groeifase (anagene) fase van het haarzakje aan.

Hoe snel groeit haar per maand?

Gemiddeld groeit het haar zo’n 1,25 centimeter per maand. Verschillen in haarlengte worden dus niet veroorzaakt in hoe snel het haar groeit, maar hoe jouw haargroeicyclus eruit ziet.

Alle drie de haarfasen, herhalen zich zo’n elke┬ávier tot vijf jaar. Afhankelijk van hoe lang jouw groeifase duurt, hoevaak je naar de kapper gaat en welke lengte je eraf knipt zal je haar dus groeien.

hoe snel groeit je haar

Haar groeit over het hele lichaam even snel. Er is dus geen duidelijk verschil tussen de snelheid in haargroei bij de geslachtsdelen, onder de oksels, bij de pony, nek of kruin.

Veel mensen denken dat haar op de pony sneller groeit, maar dat is maar gezichtsbedrog. Dit komt vaak omdat haargroei op sommige plaatsen meer opvalt zoals baardgroei, onder onze oksels of andere plaatsen dan op ons hoofd.

Kun je de haargroei versnellen?

Kort antwoord: ja, dat kan. Of laten we zeggen dat je de groei kunt “bevorderen”. Er zijn een paar tips die helpen tussen de 1 en 3 centimeter extra lengtewinst te boeken. We zetten er 5 op een rij:

1. Kammen maar
Misschien verrassend, maar je haar groeit sneller als je het veel kamt. Dat zit zo: als je de haarzakjes stimuleert (door te kammen) worden ze extra geactiveerd. En dat draagt bij aan de groei. Je hoeft niet de hele dag voor de spiegel te staan: 1 a twee keer per dag is prima.

2. Meer prote├»nes 
Over proteïne spreken we veel bij herstelvoeding na het sporten, maar het heeft meer gunstige effecten. Zo geldt proteïne als belangrijke bron voor haargroei. Proteïnes zitten in voeding (eieren, vlees, melk, vis), verschillende haarmaskers en aloe vera. Niet voor niets vind je dit middel veelvuldig in shampoos.

3. Meer vitamine B
Naast proteïne is ook vitamine B belangrijk voor je haargroei. Je kunt naar de pillendoos grijpen voor een extra dosis, maar letten op je voeding is minstens zo goed en verstandig. Vitamine B vind je oa in (wederom) eieren, peulvruchten, aardappelen, note, bananen en paddestoelen.

4. De zon in

Dit principe kent iedereen wel. Tijdens een fraaie zomer groeit je haar sneller dan tijdens een ijzige winter. Vitamine D (wat je krijgt via de zon) heeft een duidelijke invloed op de haargroei. Dus: trek erop uit en loop lekker in het zonnetje.

5. Water drinken 

Wat voor planten geldt, geldt ook voor je haar! Water is belangrijk bij de opbouw van je haar. Voldoende drinken – met name water – is dan ook verstandig.

Tot slot is het natuurlijk belangrijk verstandig met je haar om te gaan. Voorkom bijvoorbeeld beschadigingen door uitdroging, die snel kunnen ontstaan door het gebruik van f├Âhns en stijltangen.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten