Permanent ontharen; alle methoden op een rij

Home » volwassen » Permanent ontharen; alle methoden op een rij

Ben jij het helemaal zat om zomers druk in de weer te zijn met scheermesjes? Wil je zonder na te denken in je bikini kunnen schieten of korte rokjes kunnen dragen? Dan is permanent ontharen misschien iets voor jou!

Tot voor kort kon je alleen bij de specialist terecht als je van je ongewenste haargroei af wilde, maar daar is verandering in gekomen! Permanent ontharen is geen dure aangelegenheid meer waar je de deur voor uit moet. In dit artikel lees je hoe je de klus veilig zelf kunt klaren.

Permanent ontharen voor thuis

De meeste vrouwen gebruiken een scheermesje om donkere haartjes die hun lichaam ontsieren te verwijderen. Een veelgehoorde klacht is echter dat de haartjes een dag na de scheerbeurt alweer terugkeren.

Gladde benen lijken nooit lang aan te houden en voor elke dag scheren hebben veel vrouwen simpelweg geen tijd.

Herken jij je daarin? Gooi dan je scheerschuim en -mesjes weg. Er zijn namelijk nog talloze andere manieren van ontharen die een veel langduriger effect hebben dan scheren. Sommige methodes zijn zelfs permanent.

permanent ontharen doe je thuis

Vroeger kon je voor ontharingsbehandelingen zoals harsen en permanent ontharen alleen terecht bij een specialist, maar tegenwoordig kun je dit ook thuis doen. Dat is vanzelfsprekend niet alleen een stuk goedkoper dan structurele bezoekjes aan een specialist, maar ook nog eens makkelijker.

Je bent namelijk niet langer afhankelijk van de agenda van jouw specialist, maar kunt ontharen wanneer het jou uitkomt! Dus ’s avonds voor het slapen gaan, als je even een loos uurtje hebt overdag of in het weekend even een moment voor jezelf neemt.

Hoe permanent is permanent ontharen?

Permanente ontharingPermanent ontharen wil zeggen dat je de overtollige haargroei op je lichaam een halt toeroept. Het hangt van de methode die je kiest af hoe permanent je lichaamshaar wegblijft.

Technieken voor permanente ontharing zijn er op gericht de haarwortel te vernietigen zodat er geen nieuwe haartjes meer kunnen terug groeien.

Over het algemeen voer je een behandeling meermaals uit voor een maximaal effect. Dat klinkt misschien raar, want als je één keer de haarwortel van een haartje vernietigt dan hoeft dat toch niet nog een keer? Dat klopt, maar de groei van je lichaamshaartjes loopt niet synchroon. Dus als nu het ene haartje op je been voor een stoppeltje zorgt, dan kan dat over een tijdje een ander haartje zijn.

Daarom vernietig je nu haartje a en later haartje b. Soms kan er een verschil van enkele maanden zijn. Dus dan kan er na een paar maanden opeens toch nog een haartje op je been verschijnen.

Als je begint met permanente ontharing moet je dus een beetje geduld hebben. Je ziet het effect niet meteen na de eerste behandeling. Misschien denk je zelfs na de eerste behandeling: wat zijn mijn haartjes weer snel terug! Dit zijn dus niet de haartjes die je eerder hebt verwijderd, maar haartjes die je in de eerdere behandelronde nog niet hebt meegenomen.

Vanwege deze verschillende groeiperiodes moet je dus over een langere tijd consequent een behandeling volgen. Daarmee krijg je het gewenste effect. Sommige mensen blijven last houden van terugkerende haartjes, maar dan wel minder dan voorheen. De haartjes zijn dunner en zachter geworden.

Permanent ontharen; de verschillende methodes

Permanente ontharingPermanent ontharen kan op diverse manieren. De bekendste methodes voor het definitief verwijderen van lichaamshaar zijn  laser ontharen en IPL ontharen. Door de warmte die deze lampen afgeven wordt de haarwortel vernietigd.

Permanent ontharen met Intense Pulsed Light (IPL)

Intense pulsed light (IPL) is een knipperend – ofwel pulserend – licht waarmee de haarzakjes worden aangepakt. Dit zonder de huid te beschadigen. Intense pulsed light-therapie is een relatief nieuwe techniek die je tot voor kort alleen bij de specialist kon laten uitvoeren, maar inmiddels is het ook mogelijk om thuis een dergelijke behandeling uit te voeren. Een dergelijk ontharingsapparaat kost ongeveer tweehonderd euro.

Dit is goedkoper dan twee behandelingen bij een specialist. Wat betekent dat je je investering er financieel vrij snel uithebt. Hoe groter de energiewaarde per vierkante centimeter, hoe effici√ęnter de ontharing en hoe minder behandelingen je nodig hebt.¬†Bij intense pulsed light-therapie verdwijnen je lichaamshaartjes voor langere tijd. De lichttherapie zorgt voor permanente haarvermindering.

Permanent ontharen met laser

Permanent ontharenBij permanente ontharing door middel van een laser wordt een laserstraal op de haarwortel gericht. Daardoor zal de haarwortel verbranden en is het onmogelijk voor haartjes om terug te keren op die plaats.

Haartjes kunnen wel terugkeren op een andere plaats, maar dit kan te maken hebben met het niet-synchrone verloop van de haargroei. Bij een langdurige behandeling zal het effect dan ook groter zijn.

Voor een behandeling van je huid met een laserapparaat hoef je niet meer een afspraak te maken met een specialist. Je kunt een dergelijk behandeling ook thuis uitvoeren. Dit is niet allen makkelijker omdat je niet hoeft te wachten tot jouw specialist tijd voor je heeft, maar ook nog eens goedkoper.

Vanaf iets meer dan honderd euro heb je al een eigen apparaat. Dat is goedkoper dan de gemiddelde behandeling bij een specialist. Het resultaat van de permanente ontharing is met een laserapparaat beter dan met een intens pulsed light-apparaat. Dit heeft te maken met het feit dat de lichtintensiteit van een laser vele malen groter is. Dit is opvallend omdat een laser-apparaat in aanschaf ook nog goedkoper is.

Let op! Intens pulsed light-apparaten en laser-apparaten zijn niet bedoeld voor alle lichaamsdelen. Zoals bijvoorbeeld haartjes op de bovenlip, kin en rondom de wenkbrauwen. Daarbij zijn beide apparaten niet geschikt voor mensen met een donkere huidskleur.

Overleg je wensen en huidtype daarom met de specialist die je permanente ontharing uitvoert of bekijk de productomschrijving van het gewenste apparaat goed.

Permanente ontharing individuele haren

Met elektrolyse worden je lichaamshaartjes aangepakt door middel van elektriciteit. Als je specifieke haartjes wilt verwijderen, dan is er een speciaal elektrolyse pincet op de markt. Met dit elektrolyse ontharingspincet pak je het haartje dat je wilt verwijderen beet.

Vervolgens trek je het haartje niet uit zoals met een gewoon pincet, maar druk je op de activeringsknop. Het haartje geleidt dan een lading elektriciteit naar de haarwortel die daardoor wordt vernietigd.¬†Het Rio CNHR2 elektrolyse ontharingspincet is een voorbeeld van zo’n speciaal ontwikkeld pincet.

Andere manieren van ontharing

permanente ontharingOntharing doormiddel van de bovengenoemde methodes zijn niet geschikt voor voor lichtblonde en grijze haren, vanwege het tekort een pigment in deze haren.

Voor mensen met lichte lichaamsbeharing is waxen wel een effectieve methode om overtollige lichaamshaartjes voor (langere tijd) te doen verdwijnen. Deze methode is ook uitermate geschikt voor mensen met een donkere lichaamskleur.

Bij waxen verwijder je een haartje bijvoorbeeld met wortel en al. Dit doe je door de huid in te smeren met een wax en deze vervolgens te verwijderen als hij is opgedroogd. Bij het verwijderen van de wax worden ook de haartjes verwijderd. Doordat de haartjes met wortel en al worden verwijderd duurt het langer dan bij scheren voordat een haartje terugkeert, omdat je bij scheren alleen je haren kortwiekt.

Een waxbeurt van bijvoorbeeld de intieme zone kan al snel dertig euro kosten als je dit laat doen door een expert. De producten waar zij gebruik van maken, kun je ook zelf in huis halen.

Voor een paar tientjes heb je een eigen Waxing ontharingsset. Dit is een apparaat waarmee je wax kan opwarmen en vervolgens zelf kan aanbrengen. Het apparaat komt onder andere met een instructie-DVD, een aantal tabletten met wax en waxstrips.

Permanent ontharen en veiligheid

Apparaten waarmee je thuis permanent kunt ontharen kunnen steeds meer; zijn doeltreffender en veiliger dan ooit. Investeer in veiligheid en kies niet voor het goedkoopste toestel op de markt. Zo zijn er bijvoorbeeld apparaten met een speciale veiligheidssleutel. Deze moet je eerst invoeren voordat het apparaat werkt. Dit kan handig zijn als je kinderen in huis hebt. 

Meer weten?

Ontdek het aanbod van Bol.com en Shopvoorgezondheid.

 

Kun je thuis ontharen met laser?

Zeker. Er zijn verschillende goede apparaten op de markt waarmee je eenvoudig zelf kunt ontharen. Bekijk vooraf goed welk apparaat past bij jouw huids- en haarkleur.

Welke laser technieken zijn er?

Het verschil tussen laser en IPL is het soort licht dat wordt gebruikt. Intensief Pulserend Licht (IPS) werkt me een breedband, pulserende lichtbron. Laser biedt een monochrome, coherente lichtbron.
Laserbehandeling duurt langer, maar heeft een permanent effect. IPS werkt sneller en is geschikt voor grotere oppervlaktes. Regelmatige herhaling van behandeling is wel noodzakelijk.

Wat zijn de ervaringen met laser ontharen?

Er zijn veel ontharingsapparaten op de markt. De bekende namen krijgen opvallend goede reviews. Scores boven de 9 zijn geen uitzondering. Bedenk wel dat de behandeling bij een donkere huid lastiger is.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten