Rimpels onder ogen; wat kun je eraan doen

Home » dossier » rimpels » Rimpels onder ogen; wat kun je eraan doen

De huid onder je ogen staat bekend als gevoelig. Hij is daarom bijzonder vatbaar voor rimpels. Vandaar krijg je rimpels onder ogen ook vaak eerder dan rimpels elders in het gezicht. Gelukkig zijn er talloze manieren om rimpels onder de ogen te voorkomen en zelfs te verwijderen. In dit artikel komen we rimpels onder ogen. Je leest hoe ze ontstaan en wat je er aan kan doen.

Rimpels onder ogenRimpels, wat zijn dat eigenlijk?

Jammer genoeg ontkomen we er niet aan. Als we ouder zijn, krijgen we daar gratis en voor niets rimpels bij. De ene krijgt wat fijne lijntjes hier en daar, de ander uitsluitend kraaienpootjes en weer een andere diepe groeven op zijn voorhoofd. Het krijgen van rimpels is de normaalste zaak van de wereld. Dit heeft te maken met het feit dat je huid na je 25ste minder flexibel wordt. De aanmaak van de eiwitten collageen en elastine neemt af. Als je dit combineert met een vertraagde celdeling, hebben invloeden van buitenaf de vrije hand. Weer, wind en zon gaan het gezicht tekenen. Net zoals een ongezonde leefstijl overigens. De zogenaamde frons- en lachrimpels die vroeger nog verdwenen na je lachbui of bedenkelijke blik, blijven nu duidelijk zichtbaar in het gezicht aanwezig. De huid is niet meer flexibel genoeg om de huid na een lachbui weer strak te trekken als je gezicht ontspant. Hoewel de veroudering van je huid (afname celdeling en aanmaak collageen en elastine) een natuurlijk proces is, zijn er wel degelijk externe zaken die de komst van rimpels be√Įnvloeden. Of juist het uitblijven daarvan. Zo is uit onderzoek bijvoorbeeld gebleken dat je huid sneller verouderd door zonlicht. De UV-straling is funest voor het collageen. Niet zo verwonderlijk dus dat blijkt dat in negentig procent van de gevallen zonlicht ten grondslag ligt aan rimpels. Toch is het weren van de zon niet de oplossing als je wilt voorkomen dat je rimpels krijgt. Er zijn namelijk meer zaken van invloed op het moment dat je rimpels krijgt.

Rimpels onder je ogen voorkomen?

Ook al is het ontstaan van rimpels grotendeels een natuurlijk proces waar niemand aan ontkomt, zijn er toch een aantal dingen die het ontstaan van rimpels¬†be√Įnvloeden. Zo zijn er een aantal zaken die het ontstaan van rimpels bevorderen, omdat ze veroudering van de huid in de hand werken:

  • Een heel belangrijk aspect om rimpels onder de ogen te voorkomen is om niet te veel en te vaak in de zon te zitten. Als je toch in de zon zit is het belangrijk om je huid goed in te smeren met een beschermend middel zoals zonnebrand. Dit is niet alleen in de zomer wenselijk, maar ook de rest van het jaar. Dan vergis je je snel in de intensiteit van de zon. Als je er niets voor voelt om in de herfst, winter en lente zonnebrandcr√®me¬†te smeren, dan kun je ook kiezen voor een dagcr√®me die verrijkt is met een bescherming tegen de zon. Daarnaast is het raadzaam om bij zonnig weer een zonnebril te dragen. Dit is niet alleen beter voor je ogen, maar voorkomt ook dat je met geknepen ogen rondloopt zomers. Als je met je ogen knijpt zul je zien dat dit zorgt voor lijntjes rondom de ogen. Als je dit te vaak doet, zullen deze lijntjes op latere leeftijd permanent zijn.
  • Verder spelen je leefgewoonten een belangrijke rol bij het ontstaan van rimpels. Een gezonde leefstijl zorgt dat je minder last krijgt van rimpels of dat rimpels pas op latere leeftijd ontstaan. Probeer bijvoorbeeld zo min mogelijk – of beter nog: niet – te roken. Deze nare gewoonte zal er namelijk voor zorgen dat je huid sneller veroudert.¬†Ook het regelmatig nuttigen van alcohol is uit den boze, omdat dit een slechte invloed heeft op je huid. Dat betekent niet dat je helemaal niet meer mag drinken, maar dat je moet drinken met mate. Als je te veel drinkt droogt dit namelijk de huid uit. Naast roken en drinken zijn ook stress, een ongezond voedingspatroon en structureel slaapgebrek van je gezicht af te lezen.¬†
  • Hoewel het ontstaan van rimpels deels een natuurlijk proces is en deels versterkt kan worden door je manier van leven, is ook je familie van invloed. Als bij familieleden bijvoorbeeld al op jonge leeftijd rimpels ontstaan dan is er een grote kans dat dit voor jou ook het geval zal zijn. Op welke leeftijd rimpels ontstaan is namelijk deels genetisch bepaald.

Wat je wel moet doen

  • Rimpels onder ogen zijn vaak droogtelijntjes. Daarom is het verstandig voldoende water te drinken.¬†Twee liter water per dag wordt daarom geadviseerd. Tip! Drink zo nu en dan citroensap of voeg wat citroensap aan je water toe, dat draagt bij tot de revitalisatie van de huid. Een andere manier om de vochtbalans rondom je ogen te herstellen is door de huid rondom je ogen te verwennen met een komkommer(masker). Hierbij leg je een aantal komkommerplakjes voor een half uurtje op je ogen.
  • Je huid herstelt zich tijdens de nachtelijke uurtjes. Acht uur slaap per nacht met eventueel een middagdutje op zijn tijd is dus ongelofelijk goed voor je huid. Met name voor de huid onder je ogen.

Help, ik heb rimpels onder ogen!

  • Hoewel je eerste reactie wellicht is om je rimpels te camoufleren met make-up, is dit niet verstandig. Als je veel make-up onder of boven je ogen gebruikt, zorgt dit er voor dat mensen juist extra veel naar je ogen zullen kijken. Daarmee zullen je lijntjes ook meer opvallen. Het is daarom een beter idee om een ander deel van je lichaam of gezicht te benadrukken. Een andere reden waarom het gebruik van make-up onverstandig kan zijn is omdat het kan bijdragen tot het vormen van extra rimpels onder je ogen. Dit heeft te maken met het feit dat je ’s avonds je make-up weer afhaalt. Deze wrijfbeweging kan bij de gevoelige huid resulteren in rimpels onder ogen. Hetzelfde geldt overigens voor wrijven in de ogen vanwege vermoeidheid.
  • Om rimpels onder ogen te verminderen en te voorkomen kun je gebruik maken van een¬†cr√®me of gel die elastine of collageen bevat. Deze anti-rimpelcr√®mes zorgen ervoor dat de fijne lijntjes, rimpels onder ogen en groeven gevuld worden. Daardoor zijn zij minder zichtbaar. Anti-rimpelcr√®mes¬†kunnen echter niet zorgen voor dat rimpels onder de ogen permanent verdwijnen. Dit heeft te maken met het feit dat je huid geen elastine of collageen op via de huid kan opnemen. Bij botox wordt er collageen onder de huid gespoten waardoor je wel een permanent effect krijgt. Een nieuwere en pijnloze techniek is lichttherapie. Hierbij wordt met een speciaal licht het collageen opnieuw geactiveerd. Net zoals bij botox is het effect van een dergelijke behandeling langdurig.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten