Fronsrimpel; help een rimpel boven mijn neus!

Home » dossier » rimpels » Fronsrimpel; help een rimpel boven mijn neus!

Waarschijnlijk ben je je niet bewust van het feit dat je een aantal keer per dag fronst. Als je jong bent is dat geen probleem, want de huid strijkt zich vanzelf weer glad, maar naarmate de jaren toenemen kan zo’n fronsrimpel permanent worden. Niet fronsen zou een oplossing kunnen zijn, maar er is meer te doen. In dit artikel lees je alles over de akelige plooi op je voorhoofd; de fronsrimpel.

Fronsrimpels, wat zijn het?

Onder fronsrimpels worden die rimpel(s) bedoeld die je voorhoofd ontsieren. Ze verschijnen boven je neusbrug en tussen je ogen. Hebben kraaienpootjes nog iets charmants – ze worden niet voor niets ook lachrimpels genoemd –  fronsrimpels krijgen dat predicaat nooit. Ook wel te begrijpen want door die fronsrimpel heb je eigenlijk constant een ernstige uitstraling. De mensen kunnen zelfs denken dat je boos bent, ook al ben je dat helemaal niet.

Hoe ontstaan fronsrimpels?

FronsrimpelElke rimpel ontstaat doordat de huid zijn elasticiteit verliest. Dit verlies van de soepelheid kan komen door een natuurlijke veroudering van de huid, maar versterkt worden door bijvoorbeeld roken en zonlicht. Na je 25ste levensjaar wordt je huid dunner en droger en heeft dit tot gevolg dat plooien niet meer glad strijken. De fronsrimpel ontstaat doordat je geconcentreerd bezig bent, een kwade bui had of tegen de zon inkijkt. Op een dergelijk moment span je de spieren rondom je ogen aan en ontstaat er een plooi op het voorhoofd. Als je jong bent verdwijnt een rimpel weer nadat je klaar bent met fronsen, maar op latere leeftijd blijft een dergelijke rimpel zichtbaar doordat je huid zijn elasticiteit kwijtraakt. De diepe groef tekent dan je voorhoofd.

Kun je een fronsrimpel voorkomen?

Als je bovenstaande leest is, kun je denken dat je gewoon stopt met fronsen en dan nooit fronsrimpels zult krijgen. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Het is echter wel raadzaam om je huid te beschermen tegen de zon. Hierdoor voorkom je alle soorten rimpels in het gezicht, maar kun je ook fronsrimpels voorkomen. Hoe doe je dat dan? Allereerst door je huid goed in te smeren met een beschermende crème. Daarnaast door een zonnebril te dragen (dan knijp je niet met je ogen wat gunstig is voor de voorkoming van fronsrimpels en kraaienpootjes), maar ook door een petje te dragen. Daarnaast is het verstandig om je huid goed te hydrateren met een vochtinbrengende crème. Dit houdt je huid langer soepel en voorkomt vroegtijdige veroudering. Het betreft dus om een crème gedurende de dag en nacht.

Een andere factor die van invloed is op je huid zijn sommige etenswaren en dranken. Sommige producten kunnen de veroudering van je huid tegengaan, terwijl andere producten huidveroudering juist in de hand werken. Groente, fruit en rooibos of groene thee maar ook pure chocolade worden genoemd als producten die de huid goed doen. Terwijl roken juist een enorme boosdoener is.

Wat te doen als je al een fronsrimpel hebt?

Er zijn speciale crèmes in de handel waaraan collageen toegevoegd is. Dit is het eiwit wat zorgt voor de elasticiteit van je huid. Door de afname van collageen neemt de flexibiliteit van je huid af en krijgen rimpels vrij spel. Een crème met collageen vult deze voorraad echter niet aan. Je lichaam kan geen collageen opnemen via de huid. Het zorgt er wel voor dat de rimpels en lijntjes in je gezicht worden opgevuld. Daardoor zul je zichtbaar minder rimpels hebben. De rimpels worden namelijk verzacht. 

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten