Bijna iedereen krijgt er wel mee te maken in de puberteit: acne. Het is een ontsteking van de huid rondom de talgkieren en het kenmerkt zich door puistjes, rode pukkels en mee-eters. Er zijn verschillende vormen. “Acne is ernstig wanneer het geneest met littekens en als er sprake is van grote ontstekingen. We noemen dat acne conglobata”, legt dermatoloog Marloes Polderman uit van het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg.
Latere leeftijd
Hoe het komt dat de ene persoon meer last heeft van puistjes dan de ander, is niet bekend. En niet alleen in de puberteit, ook op latere leeftijd komt acne nog geregeld voor. “Met name bij vrouwen zie je dat. Hoe het precies zit, weten we niet. Waarschijnlijk heeft het iets te maken met hormonen. Dat type acne heeft helaas ook meer de neiging om terug te komen.”
Acne oorzaken
De acne kan verschillende oorzaken hebben. “Bij de meeste mensen komt het door verstopte talgklieren”, vertelt Polderman. “Als de uitvoergangetjes van talgklieren verstopt raken, ontstaan mee-eters. Het zijn de mee-eters die vervolgens ontsteken.” Acne kan echter ook ontstaan door oorzaken van buitenaf. “Bij vrouwen kan het bijvoorbeeld komen door de Mirena spiraal. Acne kan daar een bijwerking van zijn.” Ook kan acne veroorzaakt worden door stoffen die in aanraking komen met je lichaam. Bijvoorbeeld door kleding. In het artikel allergisch voor winterjassen kun je hier meer over lezen.
Acne behandelen
Voor de behandeling van acne raadt de dermatoloog aan om een middeltje te gebruiken tegen zowel de verstopte talgklieren als antibiotica tegen de ontstekingen. Daarnaast kan voor vrouwen de anticonceptiepil een gunstig effect hebben op acne. “Dan is het natuurlijk niet meteen weg. Er is wel een aantal maanden nodig voordat er effect te zien is.”
Tekst: Suzanne van Leeuwen
Dossiers
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?