Vrouwen met acne minder last van huidveroudering

Home » dossier » puisten » Vrouwen met acne minder last van huidveroudering

Acne is een vervelende aandoening waar zowel jongeren als volwassenen last van kunnen hebben. Vooral onder tieners komen puistjes vaak voor. Opvallend genoeg blijkt acne een positieve uitwerking te hebben op latere leeftijd. Britse onderzoekers hebben namelijk aangetoond dat vrouwen met acne later minder last hebben van huidveroudering.

Minder rimpels na acne
girl-454564_1280

Het is fijn om de tienertijd door te komen zonder al teveel acne. Puistjes kunnen namelijk behoorlijk pijnlijk zijn. Bovendien vinden veel tieners het vervelend om met huidproblemen de deur uit te gaan waardoor sommige tieners kiezen voor een acne behandeling. Gelukkig hebben Britse onderzoekers goed nieuws voor deze groep. Het blijkt namelijk dat tieners met een onzuivere huid op latere leeftijd minder last hebben van rimpels. De onderzoekers kwamen tot hun conclusie na 1205 vrouwen uit het Britse tweelingregister te hebben onderzocht.

                     Onderzoek

search-engineAlle deelneemsters werd gevraagd naar hun ervaring met acne. Hadden ze er vroeger veel of weinig last van? Vervolgens moesten de vrouwen bloed afstaan,  zodat de onderzoekers hun witte bloedcellen konden analyseren. Zo keek men onder andere naar de DNA aan het uiteinde van chromosomen, ook wel ‘telomeren’ genoemd. Hoe langer de telomeren zijn, hoe minder snel de cellen verslechteren.

Minder huidveroudering met acne

Het blijkt dat cellen minder snel achteruit gaan bij vrouwen met langere telomeren. De chromosomen zijn opvallend genoeg langer wanneer de vrouwen in hun puberteit kampten met huidproblemen zoals acne. Vrouwen met kortere telomeren hadden in hun tienerjaren juist vaker een gave huid. De onderzoekers stelden vast dat vrouwen met acne minder last hebben van huidveroudering. Hun cellen hebben namelijk sterker genetisch materiaal. De ironie is dus dat vrouwen met acne op latere leeftijd vaak een mooiere huid hebben.

Vragen over het onderzoek

question-mark-1

Het Britse onderzoek laat een aantal interessante resultaten zien. Toch zijn er veel vragen over te stellen. Zo gebruikten de onderzoekers geen medisch dossier van de onderzochte vrouwen. In plaats daarvan werden de vrouwen  ondervraagd over de puistjes in hun tienerjaren. De onderlinge antwoorden kunnen echter nogal uiteenlopen. Terwijl het ene persoon een paar puistjes al ‘acne’ noemt, is het probleem bij de ander misschien wel veel groter geweest. Het is zodoende lastig vast te stellen wat er precies onder ‘acne’ wordt verstaan.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten