Yoga, voor een gezond hart!

Home » dossier » hartslag » Yoga, voor een gezond hart!

hoge hartslagVeel mensen denken bij yoga aan zweverigheid, fysiek onmogelijke posities of een yogastudio vol met veganistische dames. Deze gedachte klopt tegenwoordig niet meer want yoga is helemaal hip! Yoga (sanskriet voor ‘beheersen’) wordt door steeds meer mensen beoefend. Een gevolg hiervan is dat het aantal yogadocenten en studio’s nog steeds toenemen per regio. Verder wagen mannen zich tegenwoordig aan yogaoefeningen zoals ‘de adelaar’ en ‘de berghouding’. Een voorbeeld hiervan is oud-profvoetballer Ryan Giggs, wie dagelijks een yogasessie uitvoert om gezond en fit te blijven. En hij heeft er veel profijt van gehad, want Giggs heeft tot z’n veertigste op het hoogste Engelse niveau gespeeld bij Manchester United. Er zijn veel verschillende soorten yogastijlen te beoefenen, zoals hot yoga of power yoga. Hierdoor kan bij wijze van spreken iedereen yogalessen volgen. Maar waarom is yoga populair en hoe draagt het bij aan je gezondheid? Lees hier over de voordelen van yoga en begin vandaag thuis nog!

De populariteit van yoga

Zoals eerder staat beschreven zijn er steeds meer beroemdheden, zoals Ryan Giggs, die bekend maken dat ze aan yoga doen. Hierdoor neemt de bekendheid van yoga natuurlijk toe, waardoor steeds meer mensen het gaan beoefenen. Ook wordt er de laatste jaren steeds meer bekend over de gezondheidsvoordelen van het beoefenen van yoga. Dit zou ook één van de redenen kunnen zijn waarom de populariteit van yoga stijgt. Het verhoogt je immuunsysteem, het versterkt je spieren en het helpt je om je lichaamsgewicht te behouden. De laatste jaren is ook bekend geworden dat yoga goed is voor je hart en dan met name voor je hartslag en bloeddruk. Vooral de gezondheidsvoordelen zijn volgens ons een reden om aan yoga te beginnen én het te blijven beoefenen.

Waarom is het goed voor je hartslag en bloeddruk?

Een constant hoge hartslag en bloeddruk worden vaak veroorzaakt door stress. Hoge werkdruk, fysieke overbelasting of spanningen in de relaties kunnen zorgen voor stress. Ons lichaam heeft twee reacties op stress die gevormd worden door chemische reacties, namelijk vechten of vluchten. Een stofje zoals adrenaline komt vrij, waardoor ons hart harder moet werken met als gevolg dat onze hartslag en bloeddruk stijgen. In de prehistorie waren de natuurlijke reacties vechten of vluchten van levensbelang, tegenwoordig niet meer. Stress zorgt tegenwoordig vooral voor gezondheidsproblemen. Een goede reden dus om vandaag nog te beginnen met yoga.

Door regelmatig yogaoefeningen te doen leert je het lichaam ontspannen in plaats dat het lichaam zich voorbereidt op vechten of vluchten. Yoga heeft op deze manier direct invloed op een te hoge hartslag en bloeddruk. Verder zorgt yoga ervoor dat je in stressvolle situaties eerder in staat bent om kalm te blijven. Op deze manier voorkom je dat je een hoge hartslag en bloeddruk krijgt. Vooral de ademhalingsoefeningen van yoga zijn goed voor je hartslag en bloeddruk. Wanneer je diep ademt in een langzaam tempo, sturen de zenuwen een boodschap naar je hart waardoor je hartslag daalt naar een gezonde hartslag. Een rustige gecontroleerde ademhaling heeft dus een positief effect op de verhoogde hartslag en bloeddruk.

3 Oefeningen die thuis uit te voeren zijn om de dag te beginnen.

Hieronder volgen enkele yogaoefeningen die eenvoudig thuis uit te voeren zijn. Begin de ochtend met deze oefeningen voor een stressloze dag:

hoge hartslag1. Uitrekken

Uitrekken is een goede manier om van spanning in je spieren af te komen na het slapen. Ga met je gezicht bijna tegen de muur aan staan. Strek je armen en plaats je handpalmen tegen de muur. Loop vervolgens stapje voor stapje achteruit en loop met je handen mee over de muur naar beneden, totdat je boven- en onderlijf in een hoek van 90 graden staan. Houd deze positie 30 tot 90 seconden aan. Stop zodra het onprettig wordt.

2. Neusgat ademhaling

In yoga spelen neusgaten een specifieke rol: het rechterneusgat verwarmt de lucht waardoor je een energieboost krijgt, het linkerneusgat koelt de lucht waardoor je ontspant. Ga rustig zitten en sluit je ogen. Houd je rechterneusgat dicht met je rechterduim en adem door je linkerneusgat. Duw je linkerneusgat hierna ook dicht met je rechterringvinger en houd je adem voor enkele seconden in. Haal je duim van je rechterneusgat en adem hierdoor. Herhaal de oefening in omgekeerde vorm. Begin dus bij je linkerneusgat. Doe deze oefening alleen als je neus vrij is.

3. Krokodil houding

Deze houding is uitstekend als ontspannende afsluiting van de yogaoefeningen. Ga op je buik languit liggen op een zachte ondergrond. Leg je voeten plat neer, wijzend naar buiten. Hierna leg je je armen voor je neer en doe je ze over elkaar. Laat je hoofd uiteindelijk steunen op je armen en houd deze positie 30 tot 90 seconden vast.

Op het begin zal het even wennen zijn om deze oefeningen te doen, maar na een tijdje kan je deze oefeningen dromen. Nieuwsgierig geworden naar yoga? Je kan altijd een paar yoga lessen nemen om het gevoel te ervaren. Wij raden dit aan voor de mensen met een constant hoge hartslag en bloeddruk. Doe je hart een plezier met yoga!

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten