Hoe betrouwbaar is een bovenarmbloeddrukmeter?

Home » dossier » bloeddruk » Hoe betrouwbaar is een bovenarmbloeddrukmeter?

Bloeddruk thuisBij een hoge bloeddruk kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Zo kunnen bijvoorbeeld je bloedvaten beschadigd raken. Door een lage bloeddruk kan je hartproblemen krijgen. Als je een hoog risico hebt op hart- en vaatziekten is het daarom het verstandig een bovenarmbloeddrukmeter te kopen. Op deze manier kan de bloeddruk goed in de gaten worden gehouden. Een verhoogd risico lopen vooral mensen die:

  • Veel stress hebben
  • (Af en toe) roken
  • Een hoog cholesterol hebben
  • Te zwaar zijn

Ook in andere situaties kan het aan te raden zijn om een bovenarmbloeddrukmeter voor thuis aan te schaffen. De huisarts kan hierin het beste advies geven en bepalen of het voor jou geschikt is of wenselijk om je bloeddruk thuis te monitoren.

Hoe werkt een bloeddrukmeter?

De naam zeg het al, een bovenarmbloeddrukmeter meet de bloeddruk aan de bovenarm. Het manchet wordt om de bovenarm geplaatst en pompt zich vervolgens op om zich vervolgens weer langzaam leeg te laten lopen. Op het moment dat de druk wordt meet de bloeddrukmeter de druk in de vaatwanden en verschijnt de meting op de monitor. Heel eenvoudig in gebruik.

Hoe betrouwbaar zijn bloeddrukmeters voor thuis?

Elke bloeddrukmeter wordt geleverd met een CE-markering. Dit geeft aan dat de bloeddrukmeter getest is in praktijksituaties en betrouwbaar is gebleken. De testen worden uitgevoerd door het Dabl-instituut. Elke test voldoet aan de internationale protocollen. De Hartstichting in Nederland beoordeeldt elk kwartaal of de bloeddrukmeters nog betrouwbaar zijn en publiceert een eigen lijst met goedbevonden hartslagmeters. Dit wil niet direct zeggen dat andere bloeddrukmeters niet veilig zijn, maar zijn niet gekeurd volgens deze internationale richtlijnen.

Meting via de bovenarm of de pols?

Er zijn twee soorten bloeddrukmeters te koop; de bovenarmbloeddrukmeter en de polsbloeddrukmeter. Over het algemeen wordt de bovenarmbloeddrukmeter als betrouwbaarder beschouwd, omdat deze minder gevoelig is voor beweging. Je kunt je voorstellen dat een bovenarm die steunt op een tafel stabieler is dan een pols/arm die je omhoog houdt (ter hoogte van je hart). Een polsbloeddrukmeter is dus betrouwbaar indien je hem veilig (dus stabiel) gebruikt. Echter dit extra risico is voor bijvoorbeeld de Hartstichting een reden om de polsbloeddrukmeter niet mee te nemen in hun lijst van betrouwbare bloeddrukmeters. Een bovenarmbloeddrukmeter is daarom ook de meest betrouwbare methode om je bloeddruk thuis op te meten.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten