Puisten verwijderen: hoe doe je dat het beste?

Home » dossier » puisten » Puisten verwijderen: hoe doe je dat het beste?

[fullwidth_text alt_background=”none” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Als je een puistje ontdekt dan zou je hem het liefste zo snel mogelijk willen laten verdwijnen. Want wie wil er nou met een rode pukkel op zijn gezicht rondlopen? Niemand toch? Helemaal niet als je een leuke date, belangrijke afspraak of andere ontmoeting op je agenda hebt staan. Lees alles over puisten verwijderen.

Probeer je puistje voor te zijn

Hoe graag we het soms ook zouden willen; puistjes verdwijnen niet meteen op het moment dat we ze ontdekken. Ook al smeer je direct tientallen anti-puisten middeltjes op je gezicht, er gaan een aantal dagen overheen voordat een puist wegtrekt. Flink balen als je een belangrijke afspraak hebt of je schaamt, maar echt niets aan te doen. Het beste advies is dus om te proberen puistjes voor te zijn en dus te voorkomen dat je ze krijgt.

[sf_button colour=”accent” type=”sf-icon-reveal” size=”large” link=”https://www.ingoedendoen.nl/test-en-checklist/test-puistjes-de-baas-wat-werkt-voor-jou” target=”_blank” icon=”ss-navigate” dropshadow=”yes” extraclass=””]Afrekenen met puistjes? Doe de test! [/sf_button]

Dit doe je onder andere door extra zorgvuldig om te gaan met de verzorging van je huid. Reinig dus zowel ’s ochtends als ’s avonds je huid en gebruik een  dagcrème die bij jouw huidtype past. Daarnaast kan het helpen om je kussensloop regelmatig te wassen. Al de viezigheid die zich gedurende de dag bijvoorbeeld heeft verzameld in je haar eindigt op je kussensloop. Het is dus niet gek als je wakker wordt met puisten als je de hele nacht met je gezicht in dat vuil hebt gelegen. Je kan dus net zo goed niet je gezicht schoonmaken voor het slapengaan als je vervolgens je hoofd neerlegt in een vies kussen.

Citroen voor een mooiere huid

Volgens sommigen is voeding zowel de oplossing als de oorzaak van puistjes. Zij geloven dat als je teveel vette dingen eet je ook sneller puistjes zult krijgen. Je lichaam kan alle vetten niet verwerken en dat uit zich in puistjes. Aan de andere kant zouden er ook zuiverende voedingsproducten zijn zoals ui en citroen. Zij zuiveren je lichaam en dat zie je aan je huid. Het bekendste middel voor een zuivere huid zou water zijn. Als je voldoende water drinkt (minimaal twee liter per dag) dan zou je huid zichtbaar vooruitgaan. Er zijn echter geen onderzoeken die de invloed van eten op je huid onderbouwen. Dus voordat je al je chocolade in de prullenbak gooit, zou je een voedingsdagboek kunnen bijhouden. Dan kan je zien of bepaalde voedingsproducten bij jou een invloed hebben op je huid.

Anticonceptiepil houdt puistjes onder de duim

Als je als vrouw last hebt van puisten, pukkels of acne dan is het mogelijk dat je huisarts je een speciale anticonceptiepil voorschrijft. Deze pillen – zoals de Diane 35 en Yasmin – zorgen ervoor dat je hormoonschommeling gestabiliseerd wordt. Veel vrouwen hebben namelijk met name tijdens de pubertijd last van dergelijke schommelingen. Een pil zoals de Diane 35 zorgt ervoor dat de mannelijke hormonen in je lichaam worden onderdrukt. Het neveneffect daarvan is dat veel vrouwen door deze pil minder last hebben van puistjes of de puisten zelfs helemaal verdwijnen.

puisten verwijderen

Lichttherapie; doodt bacterie die acne veroorzaakt

Steeds vaker wordt geadviseerd om bij puistjes een behandeling met lichttherapie te proberen. Hierbij wordt de huid dagelijks behandeld met een speciaal licht dat de bacterie die puistjes veroorzaakt doodt. Hierdoor heb je op den duur minder last van puistjes. Vroeger kon je voor een dergelijke behandeling alleen bij je dermatoloog terecht, maar tegenwoordig zijn er ook lichttherapie apparaten voor thuis op de markt. Hierdoor kun je dagelijks een behandeling volgen, iets wat het effect van de behandeling ten goede komt. In principe wordt bij lichttherapie een beetje het effect nagebootst wat veel mensen in de zomer ervaren; namelijk dat puisten als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Camoufleren; tijdelijke noodoplossing

Als je echt niet de deur uit wil met een pukkel in je gezicht, dan kan je ervoor kiezen om deze te camoufleren met bijvoorbeeld foundation. Doe dit echter alleen als je dat echt noodzakelijk vindt. Make-up verstopt je poriën namelijk waardoor er juist extra puisten ontstaan. Haal je make-up dus direct af en maak je gezicht schoon als je weer thuiskomt. Zo zorg je dat je huid kan blijven ademen en voorkom je dat je zelf puisten creëert.

Puisten verwijderen; wel of niet uitknijpen?

Over het algemeen geldt dat je puistjes niet moet uitknijpen. De reden hiervoor is dat dit kan zorgen voor lelijke littekens in je gezicht. En dat wil je niet. Mocht je toch je puistje willen uitknijpen, dan is het belangrijk dat je dit op een hygiënische manier doet. Dit om te voorkomen dat er vuil in het wondje terecht komt en je de ontsteking dus verergert. De manier om dit te doen is door gebruik te maken van een steriel naadje. Hiermee prik je het puistje uit en vervolgens knijp je het pus uit je puistje. Zorg dat je je handen ook gedesinfecteerd hebt. Doordat je het puistje inprikt creëer je een klein gaatje waardoor het pus de pukkel kan verlaten. Als je gaat duwen op de pukkel zonder dat je hem inprikt dan knapt de huid ongecontroleerd en kan je dus een minder mooi wondje overhouden. Laat het wondje verder met rust zodat het kan genezen.

puisten verwijderenpuisten verwijderenpuisten verwijderen

Van der Hoog Quick Boost                Hoog frequentie apparaat                  Biodermal Acne crème

[/fullwidth_text] [spb_column width=”1/1″ el_position=”first last”] [spb_tabs width=”1/1″ el_position=”first last”] [spb_tab title=”Puisten” icon=”” id=””] [spb_text_block pb_margin_bottom=”no” pb_border_bottom=”no” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Veel mensen hebben last van puisten tijdens de pubertijd en soms tot lange tijd na die pubertijd. De puistjes en mee-eters ontstaan niet door ‘fout voedsel’ of een slechte hygiëne. Ze ontstaan op plaatsen waar veel talgklieren aanwezig zijn op het lichaam, zoals in het gezicht en op de borst.

Als een talgkliertje verstopt raakt ontstaat er een mee-eter. Die ontstaan voornamelijk tijdens de pubertijd als het lichaam meer hormonen aanmaakt.

[/spb_text_block] [/spb_tab] [spb_tab title=”Wat is acne?” icon=”” id=””] [spb_text_block pb_margin_bottom=”no” pb_border_bottom=”no” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Volgens ‘De dikke Van Dale’ is acne de naam van enige huidaandoeningen met gelijksoortige symptomen. Acne is een medische term voor jeugdpuistjes. Bekend is dat de aandoening ook ver na de pubertijd ontstaat. De verstopte talgklieren kunnen ontsteken. Er ontstaat een rode pukkel of een puistje met een puskopje: ophopingen van talg en pus vlak onder het oppervlak van de huid.

Acne is in wezen een onschuldige aandoening die meestal na enkele jaren vanzelf verdwijnt. Levenslange littekens kunnen met een juiste behandelwijze vaak worden voorkomen. Meestal verdwijnt acne voor het vijfentwintigste jaar.

[/spb_text_block] [/spb_tab] [spb_tab title=”Wie krijgt het?” icon=”” id=””] [spb_text_block pb_margin_bottom=”no” pb_border_bottom=”no” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Iedereen heeft talgklieren, dus iedereen kan last hebben van jeugdpuistjes. Zo’n drie op de vier tieners heeft er tijdens de tienerjaren last. Bij de een zijn het enkele puistjes, bij de ander kan het een uitgebreide huidaandoening zijn. Ook ‘niet-pubers’ worden nog weleens getroffen door deze aandoening.

[/spb_text_block] [/spb_tab] [spb_tab title=”Reinigingsgel” icon=”” id=””] [spb_text_block pb_margin_bottom=”no” pb_border_bottom=”no” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Veel mensen met puistjes hebben baat bij goede reinigingsgel. Deze kun je ook online bestellen.

[/spb_text_block] [/spb_tab] [/spb_tabs] [/spb_column]

Lekker verder lezen