Toch een relatie tussen puisten en voeding?

Home » dossier » puisten » Toch een relatie tussen puisten en voeding?

Er is jarenlang geroepen dat je van chocolade eten puistjes krijgt. Tot dat dit door wetenschappelijk onderzoek werd ontkracht: van zoet eten krijg je helemaal geen puistjes, was toen het oordeel. Terecht? Want de laatste tijd zijn er weer onderzoeken gedaan naar de relatie tussen puisten en voeding en daaruit blijkt inderdaad dat er een verband is. De belangrijkste boosdoeners: melk en snelle koolhydraten.

[sf_button colour=”accent” type=”sf-icon-reveal” size=”large” link=”https://www.ingoedendoen.nl/test-en-checklist/test-puistjes-de-baas-wat-werkt-voor-jou” target=”_blank” icon=”ss-navigate” dropshadow=”yes” extraclass=””]Afrekenen met puistjes?¬†Doe de¬†test! [/sf_button]

Puisten en voeding; hoe zit dat nou precies?

Je eet een halve chocoladereep op en twee dagen later zijn er allerlei puistjes in je gezicht ontstaan. Zou daar een verband tussen zitten? Dat kan zeker! Want maar liefst meer dan een derde van de mensen met puisten geeft aan dat zij een relatie zien tussen iets wat ze eten en de hoeveelheid puisten die ze hebben. Daar is nog geen goed wetenschappelijk bewijs voor gevonden. Zou het dan allemaal verzonnen zijn? Nee, zegt professor in de dermatologie Ellen. S. Marmur, want wat we eten heeft effect.

Je huid vernieuwt zich constant, en wanneer je veel last hebt van puistjes is er sprake van een verstoring van je huidcellen. Dit wordt ook wel keratinisatie genoemd. Wat er dan gebeurd, is dat je dode huidcellen je pori√ęn en talgklieren blokkeren waardoor er een ophoping ontstaat van eiwitten en talg. Zo kunnen er heel gemakkelijk puistjes ontstaan, want deze eiwitten en talg trekken de bacteri√ęn aan die puistjes veroorzaken. Het eten van gezonde voeding (met vitaminen en mineralen) zorgt ervoor dat je huid sneller herstelt en zich goed kan herbouwen. Hierdoor heb je minder kans op een ophoping. Voeding speelt alleen niet zo’n grote rol in het ontstaan van puisten, andere factoren hebben meer invloed zoals stress en hormonen.

puisten en voeding

Dit moet je niet eten

Voedsel kan dus voor een deel wel bepalen of er puisten ontstaan of niet. Maar wat moet je dan vooral vermijden? Recent onderzoek gaf aan dat voedsel met snelle koolhydraten en melkproducten puistjes lijken te verergeren. Magere en halfvolle merk hebben een sterkere invloed dan volle melk, verrassend genoeg. En hou je maar al te veel van zuivelproducten dan is er nog goed nieuws: karnemelk, yoghurt en kaas zijn veilig om te eten. Deze voedingsmiddelen hadden in de recente onderzoeken geen invloed op het ontstaan van puistjes.

Chocolade, patat en ander junkfood bevatten snelle koolhydraten en je kunt deze voedingsmiddelen dan ook beter mijden. Zij zorgen namelijk voor een stijging van het bloedglucosegehalte in je lichaam. Wat volgt, is een stijging van het androgeenpeil en dit zorgt ervoor dat je pori√ęn eerder verstopt raken. Het klopt dus inderdaad dat je van chocolade eten puistjes kunt krijgen, omdat hier snelle koolhydraten inzitten. Deze koolhydraten zitten vooral verstopt in pasta, witte rijst & wit brood. Ook wordt het vaak toegevoegd aan onder andere koekjes, snoep, gebak, chips en frisdrank.

Wil je snel van je puisten af? Lees dan eens ons artikel over het verwijderen van puisten.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten