Wat verklappen je nagels over jouw gezondheid?

Home » volwassen » Wat verklappen je nagels over jouw gezondheid?

nagelprobleem

Je kunt je nagels nog zo goed verzorgen zodat ze er mooi uitzien, maar het is ook belangrijk om te kijken naar wat je nagels je vertellen. Hoe je nagels eruit zien, kan verklappen hoe het gaat met je gezondheid. Als je iets ongewoons ziet aan je nagels, is het dan ook belangrijk dat je hier aandacht aan schenkt. Benieuwd wat je nagelprobleem je verklapt over jouw gezondheid?

Broze, dunne nagels

Heb je zo’n erge last van brekende nagels (dat ze bij de kleinste aanraking al breken) dan kan het zijn dat je schildklier niet goed werkt. Je schildklier zorgt namelijk voor je stofwisseling, energie en groei. Als je schildklier niet optimaal werkt, krijg je last van haaruitval en broze, dunne nagels die langzaam groeien. Heb je niet zo’n erge last van brekende nagels, maar wel van broze nagels? Lees dan ons artikel¬†over het krijgen van mooie nagels.

Witte plekken

Waarschijnlijk het meest voorkomende nagelprobleem: witte vlekken op je nagel. Waar komen die vandaan? Er werd namelijk gezegd dat je meer calcium binnen moet krijgen, als je last hebt van witte plekken. De vlekjes zouden namelijk ontstaan door een gebrek aan calcium. Maar dat is helemaal niet waar! De witte plekken op je nagel ontstaan doordat er lucht tussen je cellen van je nagels komen. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van het stoten van je nagel of zelfs tijdens het verwijderen van je nagel tips of kunstnagels. Je kunt er dus helemaal niks aan doen, en ze zullen zelf verdwijnen.

Wanneer je last hebt van witte lijnen die je gehele nagel bedekken (en dus niet kleine witte vlekken), moet je wel even oppassen. Dit kan een indicatie zijn van een nierziekte, afwijkingen van je lever of een gebrek aan eiwitten. Het kan ook zo zijn dat het een indicatie is voor een gebrek aan andere voedingsstoffen.

Bleke nagels

Zien je nagels er erg bleek en/of wit uit, dan is er nog niet gelijk een reden tot paniek. Bleke nagels kunnen als nagelprobleem automatisch ontstaan, want veel mensen hebben er last van wanneer zou ouder worden. Ook kan het een teken zijn van een aandoening als bloedarmoede of een leverziekte. Zien je nagelbedden er vooral bleek uit, dan heb je mogelijk bloedarmoede. Je hebt te weinig ijzer in je lichaam, wat kan leiden tot niet voldoende zuurstof in je bloed. Het gevolg hiervan is dat je huid en weefsel lichter worden, met name de huid onder je nagels. Zorg er daarom voor dat je voldoende ijzer binnenkrijgt.

Ribbels in je nagels

Ook als je ribbels in je nagels hebt, hoef je nog niet gelijk te schrikken van dit nagelprobleem. Het is namelijk best normaal om ribbels in de lengterichting te hebben van je nagels. De oorzaak is alleen nog niet echt bekend. Ze kunnen ontstaan naarmate je ouder wordt, maar uitdroging zou ook een oorzaak kunnen zijn. En aangezien er nog geen duidelijke oorzaak voor is, is het ook moeilijk om het te voorkomen. Wat wel kan helpen is het vijlen en polijsten van je nagel. Lees hierover meer in ons artikel over nagelverzorging.

Ook kunnen ribbels in je nagel ontstaan in de breedte. Dit kan wijzen op een ziekte zoals psoriasis of artritis. Vaak zie je dan ook een roodbruinachtige verkleuring rond je nagels. Bij ongeveer 10% van de psoriasis pati√ęnten begint de ziekte in de nagels.

Gele nagels

Heb je last van gelige nagels? Dit kan het gevolg zijn van gekleurde nagellak, maar het kan ook duiden op een schimmelinfectie onder het nagelbed. Meestal heb je dan nog last van donkere plekken, naast de gelige kleur van je nagel. Als je denkt dat je last hebt van een schimmelinfectie, raadpleeg dan even je huisarts. Die kan je verder helpen.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten