Verantwoord alcoholgebruik

Home » tiener » Verantwoord alcoholgebruik

De jaarwisseling staat weer voor de deur. Dit vieren de meesten van ons met een heerlijk glaasje bubbels, een paar wijn in glasbiertjes of een goed glas wijn. Naast de feestdagen geniet je misschien wel vaker van een lekker glas wijn of een koud biertje. Een glaasje alcohol wordt met regelmaat genuttigd. Maar de meningen zijn verdeeld over hoeveel glazen bier nog valt onder het kopje verstandig. Het Trimbos Instituut ontwikkelde de door het RIVM erkende website minderdrinken.nl. Hierop vinden we enkele handige richtlijnen voor verantwoord alcoholgebruik.

Een glaasje meer voor de man

Voor vrouwen is de richtlijn voor verantwoord alcoholgebruik anders dan voor mannen. Bij vrouwen ligt het aantal alcoholische consumpties dat ze (gemiddeld) per dag mogen nuttigen namelijk lager dan bij mannen. Waarom dit zo is? Dit heeft te maken met het feit dat vrouwen over het algemeen lichter zijn dan mannen en minder lichaamsvocht hebben. De alcohol wordt bij hen daardoor minder verdund dan in een groter en zwaarder mannenlichaam. Vrouwen zijn hierdoor in het algemeen sneller onder invloed. Vrouwen wordt aangeraden het te houden bij een maximum van een glas per dag. Mannen mogen er twee keer zoveel.  Voor een feestje ligt de richtlijn iets hoger, namelijk 3 glazen voor een vrouw en 5 voor een man. Daarbij is het wel belangrijk dat dit niet elke week gebeurt en dat je als vrouw per week niet meer dan 7 glazen per week drinkt en als man niet meer dan 14. Mag je dus elke dag drinken? Nee, drink elke week minstens 2 dagen niet om te voorkomen dat drinken een gewoonte wordt. Zorg er bovendien voor dat je niet drinkt om problemen te ontvluchten, als je zwanger bent, in combinatie met medicijnen of in het verkeer.

Een standaard glaasje

glazen

Het drinken van alchohol heeft naast een gezellige, ook altijd een een ‘verstandige’ component. Zorg ervoor dat je jezelf en zeker een ander geen schade berokkent door jouw drinkgedrag.¬†Als er dus gesproken wordt over een glas betekent dat niet het grootste glas pakken dat je kunt vinden, dit vullen en dit scharen onder ‘1 glas wijn’ of een halve literpul met bier te vullen als er wordt gesproken over ‘1 biertje’ alleen maar om de regels te omzeilen. Bedenk dat de afmetingen van drankglazen te maken hebben met de hoeveelheid alcohol die in het betreffende drankje zitten.¬†Als je¬†een glas bier van 25 cl¬†drinkt met¬†5% alcohol krijg je net zoveel alcohol binnen als wanneer je een glas wijn van 10 cl drinkt, namelijk omdat in wijn maar liefst 12% alcohol zit. Ook een jeneverglaasje en een mixglas zijn niet voor niets op deze grootte gemaakt of worden niet voor niets in deze verhouding aangeboden… Kortom, drink verantwoord en blijf gezond.

Meer weten? Neem ook eens een kijkje op minderdrinken.nl

Lekker verder lezen