Overgang: een lastige periode voor veel vrouwen

Home » senior » Overgang: een lastige periode voor veel vrouwen

Als vrouw kun je er niet omheen: de overgang. Het is een natuurlijke fase. Iedere vrouw krijgt ermee te maken, en het is helaas vaak een lastige periode. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de overgang. Van de hormonale veranderingen tot de verschillende fases.

Tijdens de overgang verandert er veel in je lichaam. De voorraad eicellen in de eierstokken neemt af, waardoor er ook minder oestrogeen en progesteron wordt aangemaakt.

Hormonale veranderingen tijdens de overgang

Oestrogeen heeft invloed op verschillende functies in het lichaam, zoals hart- en bloedvaten, botten, borsten en urinewegen. Door de vermindering van de oestrogeenproductie kunnen er verschillende klachten ontstaan. Denk aan onregelmatig bloedverlies, opvliegers, slecht slapen, spier- en gewrichtspijn, stemmingswisselingen, geen zin in vrijen, depressieve buien en hoofdpijn.

Het is goed om te beseffen dat de overgang geen ziekte is, maar dat je je er wel ziek door kunt voelen.

overgang

Duur en fases van de overgang

De duur van de overgang verschilt per vrouw. Er is correct antwoord op de vraag hoe lang de overgang duurt. Sommige vrouwen hebben 10 jaar last van overgangsklachten. Anderen zijn er binnen 5 jaar vanaf.

Gemiddeld duurt de overgang 5 jaar. Deze periode kan worden onderverdeeld in vier verschillende fases:

  • pre-menopauze (de gehele periode voor de laatste menstruatie)
  • perimenopauze (de periode rondom de menopauze)
  • menopauze (de term die de laatste menstruatie markeert)
  • post-menopauze (de periode na de laatste menstruatie)

Wat kun je zelf doen tegen klachten bij de overgang?

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om overgang symptomen te verminderen. Zo is het belangrijk om een gezonde leefstijl aan te houden. Voldoende lichaamsbeweging helpt. Zo blijven je spieren en botten goed belast en het helpt om voldoende te slapen.

Daarnaast kan een overgangsconsulente je begeleiden. Ook acupunctuur en hypnotherapie zijn mogelijk. Je kunt zelf uittesten wat je helpt bij het verminderen van overgangs symptomen.

Het gaat weer voorbij

Bedenk hoe lastig overgangsklachten ook zijn: het gaat weer voorbij. Het is als met de voorbereiding op je pensioen: als je weet wat komen gaat, dan heb je al veel gewonnen.

De overgang is een natuurlijke fase in je leven. Heb jij last van overgangsklachten? Neem dan gerust contact op met je huisarts.


Meest gestelde vragen

Wat is de overgang eigenlijk?

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw waarin de eierstokken geleidelijk stoppen met het produceren van het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen en progesteron. Hierdoor treden er hormonale veranderingen op in het lichaam die kunnen leiden tot diverse klachten.

Wat zijn veelvoorkomende symptomen van de overgang?

De meest voorkomende symptomen zijn opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, slaapproblemen, vaginale droogheid, verminderd libido en gewichtstoename.

Wanneer begint de overgang en hoe lang duurt het?

De overgang begint meestal tussen het 45e en 55e levensjaar, maar kan ook eerder of later beginnen. De duur van de overgang is bij elke vrouw verschillend, maar gemiddeld duurt deze 4 tot 5 jaar.

Meest recente berichten