Nachtelijk zweten: tips om het te stoppen

Home » volwassen » Nachtelijk zweten: tips om het te stoppen

Een goede nachtrust is van groot belang om je fit en prettig te voelen. Juist daarom is nachtelijk zweten zo’n vervelende klacht. Het zorgt niet alleen voor menig wakker uurtje in bed, maar ook voor een minder diepe nachtrust. Waardoor je ’s ochtends minder fit op staat. En overdag minder energie hebt.

Nachtelijk zweten kan door uiteenlopende oorzaken ontstaan. We schreven daar al eerder een artikel over. Veel van die redenen hebben een medische achtergrond, maar de klacht van nachtelijk zweten vraagt gelukkig niet alleen om een medische oplossing. Er zijn verschillende praktische tips die echt van pas kunnen komen. Soms zijn het leefregels. Soms handige hulpmiddelen. Check zie direct en kies de oplossing die bij je past!

Tips tegen Nachtelijk zweten

aerosleepAls je zwetend in bed ligt, dan kunnen matras en kussen je lichaamswarmte overnemen. Gevolg: veel gewoel en nat bezweet beddengoed. Dat kan anders.

Het Belgische AeroSleep heeft een ademende toplaag (matrastopper) ontwikkeld. Het is een slimme honingraatstructuur die voorkomt dat je matras en kussen opwarmen. Bovendien voert de ademende laag koele lucht op je lichaam toelaat. Je wordt niet meer wakker in een doorweekt bed, en koelt je lichaam zonder elektrische hulpmiddelen.

De techniek wordt ook gebruikt in babybedjes: een baby die op de buik rolt kan dankzij de AeroSleep toplaag probleemloos doorademen.

AeroSleep is er in vele soorten en maten, maar de goedkoopste versie (Original) helpt uitstekend tegen nachtelijk zweten. Het product is te koop in speciaalzaken.

Zorg voor zoveel mogelijk ademende nachtkleding. Katoenen nachtkleding is hierin een goede keuze, omdat het ademt en vocht kan opnemen. Synthetische nachthemden kunnen er juist voor zorgen dat je extra zweet.

Zorg dat je slaapkamer zo koel mogelijk is en kan doorluchten. Zet je raam alleen open als het buiten koeler is dan binnen. Je raam openzetten als het buiten erg warm is kan er anders juist voor zorgen dat je de warmte binnen haalt.

Wat ook helpt zijn hulpmiddelen als ventilators (mits van goede kwaliteit), luchtkoelers  en airo’s. 

luchtvochtigheidWarmte in de slaapkamer is niet alleen afhankelijk van temperatuur, maar zeker ook van luchtvochtigheid. Voorkom een drukkend gevoel of muffe lucht op de slaapkamer. Eigen Huis geeft advies.

Tot slot

Nachtelijk zweten is een vervelende klacht waar veel mensen mee worstelen. Maar het is geen klacht waar je mee te koop loopt: misschien is dat wel de reden dat niet iedereen de klachten echt aanpakt. Wij adviseren je vooral te experimenteren wat voor jou wel en niet werkt. Bovenstaande tips kunnen daarbij een goed startpunt zijn.

Het onderwerp is het waard om tijd in te steken. Want als je nachtelijk zweten beter onder controle krijgt, levert je dat een betere nachtrust en meer energie overdag op. We wensen je een uitgeslapen gevoel toe!

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten