Nachtzweten: mannen hebben er ook last van

Home » dossier » nachtzweten » Nachtzweten: mannen hebben er ook last van

Nachtzweten is een veelvoorkomende klacht. Vaak wordt dit probleem gerelateerd aan vrouwen in de overgang, maar het komt minstens zo vaak voor bij mannen.

De oorzaak van nachtzweten is niet altijd duidelijk, maar vervelend is het zeker. Wij vertellen je meer over de oorzaken van nachtzweten.

mannen & nachtzweten

Het nut van zweten

Ondanks dat het vervelend kan zijn is zweten erg nuttig voor het menselijk lichaam. Het transpireren zorgt ervoor dat onze lichaamstemperatuur constant wordt gehouden.

Wanneer de temperatuur verhoogt, reageren de hersenen. Het bloed gaat sneller stromen en er worden enkele signaalstoffen afgegeven. Vervolgens verwijden de bloedvaten zich en voeren op deze manier de overtollige warmte af.

Het lichaam bevat vijf miljoen zweetklieren, welke extra vocht in het lichaam produceren. Door de verdamping van dit vocht op de huid, koelt het lichaam weer af. Met als gevolg: nachtzweten.

Nachtzweten mannenDe oorzaken van nachtzweten mannen

Er zijn verschillende factoren die kunnen meespelen bij het overmatig transpireren bij mannen. Zo kunnen medicijnen, met name antidepressiva, een grote invloed hebben op de vochtregulering van het lichaam en kan stress een aanleiding zijn voor overmatig transpireren.

Het lichaam is dan niet in topvorm en heeft meer stoffen om af te voeren, welke naar buiten worden gebracht door zweten. De afname van testosteron kan ook een oorzaak zijn.

Daarnaast kan het voedsel wat genuttigd wordt een grote rol spelen. Scherp, gepeperd eten of veel alcohol hebben invloed op het lichaam en het uitzweten van deze stoffen kost het lichaam veel werk. Er wordt simpelweg meer zweet geproduceerd.

Tot slot kan koorts, of een andere infectie, ervoor zorgen dat het lichaam meer transpireert dan gewoonlijk.

Wat kun je doen tegen nachtzweten?

Overmatig transpireren kan tijdens de nacht erg ongemakkelijk zijn. ’s Nachts wakker worden, badend in het zweet, is geen pretje. Wie last heeft van nachtzweten kan een aantal dingen doen om dit te verminderen of zelfs verhelpen.

Zo is het belangrijk nachtkleding van katoen te dragen. Ook kan een goed ventilerend matras een positief effect hebben. Het vocht wordt zo beter gereguleerd.

Praktische oplossing

Ook effectief én comfortabel zijn bamboe dekbedden. Dit materiaal is luchtig en voert vocht snel af.

Het neemt de oorzaak van nachtzweten niet weg, maar helpt wel comfortabel te kunnen slapen.

Wanneer hulp zoeken?

Wanneer bovenstaande tips niet helpen, kan er altijd besloten worden naar de huisarts te gaan. Deze kan proberen de oorzaak van het nachtzweten te achterhalen.

Vooral als je een ziekte vermoedt, is dit zeker aan te raden. De arts zal ook naar andere symptomen kijken en samen kunnen jullie wellicht tot een passende oplossing komen om het probleem te verhelpen.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten