Huiduitslag; de belangrijkste veroorzakers op een rij

Home » volwassen » Huiduitslag; de belangrijkste veroorzakers op een rij

Heb je weleens last van rode vlekjes, bubbeltjes of andere plekjes op je huid? Dan zou het zomaar kunnen dat je last hebt van huiduitslag. Dat is een hele algemene omschrijving voor alle afwijkingen aan je huid.

Huiduitslag kan veroorzaakt worden door tientallen dingen, van allergieën tot schimmelinfecties. Wij zetten de belangrijkste oorzaken van huiduitslag voor je op een rij.

Huiduitslag door allergieën

Er zijn verschillende soorten huiduitslag die veroorzaakt worden door een allergische reactie. Daarbij ontstaat er dus een afwijking aan je huid doordat je iets aanraakt of inademt. Voorbeelden daarvan zijn: netelroos, eczeem, contactdermatitis en een bijensteek.

huiduitslag - welke oorzaken zijn er?

Uitslag door geneesmiddel of voeding

Een veel voorkomende vorm van huiduitslag is een allergische reactie op een geneesmiddel of voedingsmiddel. Netelroos, ook wel urticaria of galbulten genoemd is daar een voorbeeld van. De allergische reactie uit zich door een jeukende rode uitslag.

Deze huiduitslag is vergelijkbaar met de huiduitslag die je krijgt nadat je in contact bent geweest met een brandnetel. Daar dankt de huiduitslag haar naam dan ook aan, want urticaria staat voor brandnetel. Als je langer dan zes weken last hebt van deze huiduitslag – of deze huiduitslag gedurende langere periode terugkomt – dan spreken we van chronische urticaria.

huiduitslag

Contactdermatitis; reactie op chroom, latex en meer

Contactdermatitis is een directe ontsteking van de huid die ontstaat als je in aanraking bent geweest met een product zoals chroom, nikkel, latex, et cetera. Op de plaats waar de huid in aanraking is geweest met de stof ontstaat een zwelling en/of wordt de huid rood.

Dierensteken en -beten; zwelling op plek van beet

Als je gestoken wordt door een wesp of gebeten wordt door een ander beest, dan ontstaat er een zwelling op de plek van de beet. Je kunt dit deels voorkomen door de de plek waar je bent gestoken snel uit te zuigen. Men zegt dat dit binnen twee minuten moet, omdat anders het gif zijn werk al heeft gedaan en je een zwelling zult krijgen. 

Infectueuze huiduitslag

Een andere manier waardoor je huiduitslag kan krijgen is door een infectie. We maken daarin onderscheid tussen bacteriële-, virale- en schimmelinfecties. Voorbeelden daarvan zijn: ringworm, rode hond en wondroos.

Rode hond; vlekjes over het hele lichaam

Rode hond, ook wel bekend als rubella, is een kinderziekte die veroorzaakt wordt door het rubellavirus. Het is een onschuldige ziekte die rode vlekjes over het hele lichaam veroorzaakt. De huiduitslag begint in het gezicht en rondom de hals, maar verspreidt zich later over de romp en ledematen. Soms hebben patiënten ook last van koorts, gewrichtsklachten en een oogbindvliesontsteking, maar over het algemeen word je amper ziek van de infectie en gaat hij snel weer over. Hoewel de ziekte niet ernstig is wordt in Nederland toch ingeënt tegen de ziekte. Dit omdat het kan zorgen voor ernstige afwijkingen bij kinderen als een vrouw in het begin van haar zwangerschap besmet raakt.

Ringworm; rode schilferige uitslag in vorm van cirkel

Ringworm is een huiduitslag die veroorzaakt wordt door een schimmelinfectie. Je herkent de infectie doordat er zich een rode schilferige uitslag op je huid openbaart. Deze heeft de vorm van een cirkel en breidt zich langzaam uit. De schimmelinfectie geeft een branderig en jeukerig gevoel. Daarbij is de infectie besmettelijk.

Mazelen; besmettelijke kinderziekte

De mazelen is een luchtwegenvirus die wordt verspreid via de lucht. Het virus verspreidt zich dus als mensen hoesten of niezen. Als iemand net de mazelen heeft dan kan het lijken alsof hij een stevige griep of verkoudheid heeft opgelopen. Dit omdat de ziekteverschijnselen daarmee overheen komen; koorts, hoesten, een loopneus en ontstoken ogen.

Vaak wordt de virusinfectie daarom pas herkent als de rode vlekjes met witte stip aan de binnenkant van de wang zich openbaren. Deze zijn namelijk typerend voor de mazelen. Daarna doorloopt de ziekte nog een aantal stadia waarin onder andere hoge koorts, jeukende paarse vlekjes en een rode huiduitslag aan de orde zijn.

Wondroos; bacterie die binnendringt via wondje

Bij wondroos, ook wel belroos genoemd, ziet de huid er rood en gezwollen uit. Daarnaast is hij warm en voelt hij als een harde sinaasappelschil. De huiduitslag wordt veroorzaakt door de streptokokken-bacterie die het lichaam binnendringt via een wondje. Dat kan een schaafwond zijn, maar ook een operatiewond of puistje. Wondroos is daarmee ook een besmettelijke ziekte. Daarom word je geadviseerd om je handen te desinfecteren als je in contact bent geweest met ontstoken huid.

Krentenbaard; onschuldig maar besmettelijk

Impetigo, ook wel krentenbaard en kinderzeer genoemd, wordt gekenmerkt door lichte jeukende vlekjes die overgaan naar blaasjes die openbarsten.Op die plek ontstaan rood-gele korstjes. De huiduitslag kan over het hele lichaam voorkomen, maar bevindt zich vooral rondom de neus en mond. Vandaar de naam krentenbaard. De plekjes zijn niet pijnlijk of schadelijk, maar kunnen als vervelend ervaren worden omdat het geen mooi gezicht is. Krentenbaard is dus vrij onschuldig, maar wel besmettelijk. Meestal gaat de huidziekte na drie weken over.

Waterpokken; iedereen krijgt het een keer

De waterpokken is een kinderziekte die zich kenmerkt door rode vlekjes waar zich blaasjes met vocht op kunnen vormen. Deze plekjes jeuken heftig. Bijna iedereen krijgt als kind de waterpokken. Vaak in de winter of de vroege lente. Het virus verspreidt zich via de lucht, je loopt het dus op doordat iemand hoest of niest. De ziekte is erg besmettelijk.

Vijfde ziekte; 60% van de volwassen beschermd

De vijfde ziekte is een kinderziekte die zich kenmerkt door kleine en grotere opgezette vlekjes die warm aanvoelen en kunnen jeuken. Ongeveer zestig procent van de volwassenen is beschermd tegen dit virus omdat ze de ziekte in het verleden al hebben doorgemaakt. In eerste instantie zijn de vlekjes op je huid fel rood, maar na een aantal dagen worden ze wit. Als je dit virus als volwassene nog oploopt dan kan je klachten krijgen die lijken op reumatische klachten.

Huiduitslag door stollingsafwijking

Purpura; verdwijnt als je probleem aanpakt

Purpura veroorzaakt kleine blauwe vlekjes net onder je huid. De huiduitslag komt meestal voor bij oudere mensen. De uitslag die je ziet is te wijten aan onderhuidse bloedingen die wordt veroorzaakt  door de afname van de kwaliteit van de huid, bloedstollingsstoornissen, een aandoening van de bloedplaatjes of andere ziekten zoals vasculitis. De vlekjes verdwijnen als het onderliggende probleem is aangepakt.

Petechiën; probleem met bloedplaatjes

Petechiën wordt gekenmerkt door kleine bloeduitstortingen op de huid. Je ziet blauwe, rode en/of paarse puntvorminge vlekjes. De oorzaak van petechien is te een te kort aan bloedplaatjes of niet-werkende bloedplaatjes.

Auto-immuunziekten die huiduitslag veroorzaken

Verschillende auto-immuunziekten kunnen huiduitslag veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn psoriasis en Lupus erythematodes.

Psoriasis; huidziekte die 3% van ons treft

Psoriasis is een chronische auto-immuunziekte die zich kenmerkt door zilverkleurige schilferige rode vlekken op de huid. De huiduitslag kan voorkomen op verschillende plekken van het lichaam van de hoofdhuid tot de oksels en benen. Naar schatting heeft twee tot drie procent van de bevolking last van de huidziekte. Daardoor is het één van de meest voorkomende huidaandoeningen. De huiduitslag valt te behandelen met lichttherapie.

 

Lupus Erythematodes;

Mensen met Lupus Erythematodes hebben een rode uitslag op de wangen en de neusrug. De huiduitslag heeft vaak de vorm van een vlinder. Huiduitslag is maar één van de symptomen van deze auto-immuun bindweefselziekte.

 


In het kort

Hoe kan ik huiduitslag het beste behandelen?

Achterhaal eerst de reden van de uitslag. Zonder dat kan een gekozen behandeling zelfs negatief uitpakken.

Kan huiduitslag worden veroorzaakt door stress?

Zeker, stress heeft vaak een negatieve invloed op ons lichaam. Soms ook indirect, doordat je bijv. minder aandacht hebt voor gezond eten.

Wie kan mij helpen bij huiduitslag?

Je huisarts is de eerste die een diagnose kan stellen. Kan hij/zij je onvoldoende helpen? Dan biedt een specialist (dermatoloog) uitkomst. Dit is een arts die huidziekten als specialisatie heeft.

Moet mijn uitslag onderzocht worden?

Meestal kunnen diagnoses op het oog worden gesteld. Soms is een huidbiopsie, of bloed- of urine onderzoek nodig.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten