Nachtelijk zweten – Uitleg van de overgangsconsulente

[two_third]

Tijdens de overgang krijgt het merendeel van de vrouwen last van nachtelijk zweten. Ze slapen kort en onrustig, waardoor ze overdag vaak vermoeid zijn. Maar dat hoeft niet! Overgangsconsulente Janny Ledeboer vertelt wat je kunt doen tegen nachtelijk zweten.

Na het veertigste jaar raken vrouwen hun balans niet alleen kwijt vanwege de hormonale veranderingen, maar ook door de veranderingen in de omgeving.

“Er gebeurt in die periode zoveel in het leven van die vrouwen. De kinderen gaan het huis uit, de ouders hebben meer zorg nodig en vaak hebben ze zelf ook nog een volwaardige baan.”

Als overgangsconsulente kijkt Ledeboer dan ook niet alleen naar de lichamelijke verandering en bijbehorende klachten van vrouwen, maar geeft ze ook een stukje geestelijke begeleiding. “Ik zeg vaak: ‘er zit zoveel aan een opvlieger vast’. Veel vrouwen ontdekken zichzelf opnieuw. Ik krijg vaak te maken met vragen zoals ‘is dit alles?’. Tijdens de overgang worstelen veel vrouwen met het feit dat ze iets meer hadden willen doen in hun leven. Daarom kijk ik als overgangsconsulente ook vaak naar de mogelijkheid om weer te gaan werken, vrijwilligerswerk te gaan doen of  te gaan studeren. Dingen die vrouwen altijd al wilden gaan doen.”

 

[/two_third] [one_third_last]

[testimonial company=”Overgangsconsulente” author=”Janny Ledeboer” image=”https://www.ingoedendoen.nl/wp-content/uploads/2014/04/2012-portret.jpg”]
Ledeboer is al bijna vijftien jaar overgangsconsulente. In haar praktijk begeleidt ze vrouwen om weer in balans te komen.

Meer informatie

[/testimonial]

[/one_third_last]

[sf_button colour=”turquoise” type=”sf-icon-reveal” size=”standard” link=”https://www.ingoedendoen.nl/volwassen/nachtzweten-mannen-hebben-er-ook-last-van” target=”_self” icon=”ss-man” dropshadow=”no” extraclass=””]Nachtzweten, ook mannen hebben er last van[/sf_button]
[one_third]

” Is nachtelijk zweten een veelvoorkomende klacht bij vrouwen die in de overgang zijn?”

Nachtelijk zweten

[/one_third] [two_third_last]

Opvliegers en nachtelijk zweten

“Het meest gehoorde probleem tijdens de overgang zijn de opvliegers, gevolgd door het nachtelijke zweten. Vrouwen zijn daardoor vaak lusteloos, hebben geen zin meer om iets te ondernemen en merken dat hun seksualiteit terugloopt. Maar een gegeven dat ook zeker aan de orde komt is het feit dat vrouwen emotioneler worden. Je hoeft maar piep te zeggen en ze kunnen huilen. Het lichaam is heel hard bezig om verder te gaan zonder hormonen. Wat ik vaak hoor over overgangsklachten is ‘het hoort erbij, je moet flink zijn’. Dat fabeltje moet echt de wereld uit. Tijdens de overgang ben je als vrouw echt op verschillende vlakken uit balans. Vrouwen hebben vaak de hele apotheek of drogisterij al leeggegeten voordat ze een afspraak maken bij de overgangsconsulente. Dat is zonde, want wij worden gewoon vergoed door de aanvullende zorgverzekering.”

[/two_third_last] [one_third]

“Waarom krijgen we tijdens de avonduren last van nachtelijk zweten?”

Nachtelijk zweten

[/one_third] [two_third_last]

Belang van een goede nachtrust

“In de nacht is onze lever bezig om giftige voedingsstoffen te verwerken. Het lichaam begint daar vaak pas mee als het in rust is. Veel vrouwen slapen daardoor wel even kort in, maar op het moment dat het lichaam de giftige stoffen begint te verwerken worden ze zwetend wakker. Ik hoor vaak dat ze zo’n vier uurtjes slapen, vervolgens klaarwakker zijn en vlak voordat de wekker afgaat weer wakker worden. Vaak ga ik samen met de dames – aan de hand van een vragenlijst – op zoek naar de oorzaak van de opvliegers. Zo zijn er een aantal producten die je moet vermijden, zoals koffie, alcohol en frisdrank met koolzuur. Het zogenaamde slaapmutjes voor het slapen gaan is dan eigenlijk ook uit den boze. Maar het is voor iedereen een individuele zoektocht. Niemand is gelijk iedereen reageert anders. Zo heb ik een keer een vrouw in de praktijk gehad die opvliegers van tandpasta kreeg. Mint is namelijk een erg sterk kruid. Dan ga je samen op zoek naar een tandpasta die verlicht en minder prikkelt; kindertandpasta dus. Achter zoiets kom je doordat je vraagt wanneer iemand de meeste opvliegers heeft.”

[/two_third_last] [one_third]

“Wat kan je doen als je ’s nachts vaak last hebt van nachtelijk zweten?”

Nachtelijk zweten

[/one_third] [two_third_last]

Een gezonde leefstijl

“Allereerst slapen in een donkere koele kamer. Daarbij kun je ’s nachts een keer je dekbed draaien, zodat je weer een koele kant hebt. Dat is heerlijk als je ’s nachts last hebt van nachtelijk zweten. Het is ook belangrijk om een glas water naast je bed te zetten, zodat je je vochtpeil weer kan aanvullen en ook je droge mond weer wat soepeler kan maken. Het valt me namelijk op dat veel vrouwen in de overgang vergeten te drinken. Ik zie vaak dat ze de aanbevolen twee liter per dag niet halen. Terwijl ik adviseer: ‘drink gerust twee tot twee-en-een-halve liter’. Kies daarbij voor katoen en niet voor synthetische dekbedhoezen en nachthemden. Die nemen tenminste wat vocht op. Ik adviseer mijn cliënten ook altijd om een extra nachthemd in de buurt te hebben. Als je nachthemd dan nat is van het zweten kan je wisselen. Het mag namelijk heel lekker koel voelen zo’n nat shirt, maar het is slecht voor je spieren.”

“Mijn belangrijkste advies echter is dat je met name je leefstijl moet aanpassen. Je kunt gewoon niet meer zoveel als toen je twintig was. Als je de hele dag druk bent geweest, dan is het belangrijk dat een uur tot anderhalf uur voor het slapen gaan rust te nemen. Ik bedoel niet dat vrouwen achter de geraniums moeten gaan zitten om nachtelijk zweten tegen te gaan, maar het is wel belangrijk dat je iets minder druk bezig bent. Dat je probeert te ontspannen.

[/two_third_last] [one_third]

“Zijn er ook dingen die je absoluut niet moet doen als je wakker ligt?”

Slaapapneu

[/one_third] [two_third_last]

Balans in je dag- en nachtritme

“Als je ’s nachts wakker ligt is het heel verleidelijk om thee te zetten of even te strijken, maar onderneem geen activiteiten tijdens de nachtelijke uren. Daardoor verstoor je jouw dag- en nachtritme. Je kunt wel even uit bed gaan om te plassen, maar meer dan dat moet je eigenlijk niet doen. Als je echt niet kunt slapen dan kun je een boek lezen. Maar zorg dan dat je niet een te spannend boek leest en het licht van je nachtlampje niet te fel is. Het doel is tenslotte dat je slaperig wordt. Als je problemen blijft houden om ’s nachts te slapen dan kan je ook proberen overdag een middagdutje te doen. Dan rust je toch een beetje uit en lig je ’s nachts ook niet te vechten met jezelf als je weer niet kan slapen. En als je om zes uur wakker wordt terwijl je om zeven uur op moet staan, dan kan je beter gewoon opstaan dan dat je je ligt te verbijten in bed. ”

 [/two_third_last]

[sf_button colour=”turquoise” type=”sf-icon-stroke” size=”standard” link=”https://www.ingoedendoen.nl/volwassen/overmatig-zweten” target=”_self” icon=”ss-thermometerup” dropshadow=”no” extraclass=””]Meer weten over overmatig zweten?[/sf_button]

Laat een reactie achter