Babyweegschaal: wat is de beste keuze?

Bij de geboorte van een baby wordt de naam en het geslacht van de baby al snel gevolgd door het aantal kilo;s dat de baby woog bij geboorte "Het is een meisje en ze weegt 6 pond". Blijkbaar vertelt gewicht ons meer over de gezondheid van de baby of denken veel mensen dat het iets zegt over de zwaarte van de bevalling. Maar wat vertelt het gewicht van een baby ons nu eigenlijk?

BabyweegschalenGeboortegewicht

Het geboortegewicht van Nederlandse baby’s is in de afgelopen jaren over het algemeen iets toegenomen. Van 1989 tot en met 1991 was het geboortegewicht gemiddeld 3372 gram, van 2004 tot en met 2006 woog een baby bij geboorte gemiddeld 3434 gram. Nu weegt een Nederlandse baby gemiddeld 3500 gram. Een normaal geboortegewicht varieert tussen de 2500 en 4500 gram.

Gewicht en gezondheid

Factoren die het geboortegewicht beïnvloeden zijn: duur van de zwangerschap, genetische factoren, de gezondheid en gewoontes van de moeder en milieu factoren. Het gewicht van de baby moet in de gaten worden gehouden. Baby’s die te vroeg geboren worden of baby’s met een laag geboortegewicht hebben meer kans op gezondheidsproblemen. In de kraamtijd is het daarom belangrijk om de baby vaak te wegen. Door de kraamverzorgende wordt de baby bij geboorte gewogen, de vierde dag en de achtste dag. Hierna kan je terecht op het inloopspreekuur van het consultatiebureau.

Gewicht van baby

BabyweegschaalHet is normaal dat de baby in de eerste week gewicht verliest. Dit komt omdat de baby nog niet zo goed kan drinken. Als de baby 10% of meer aan lichaamsgewicht afvalt, moet er meer borstvoeding worden toegediend, dit is namelijk het maximale dat de baby mag afvallen. Vier tot zes dagen na de bevalling zit de baby op het laagste gewicht, hierna moet het gewicht weer toenemen.

Als een baby 6 maanden is hoort een meisje gemiddeld 7,5 kilo te wegen en een jongen 8 kilo. Op eenjarige leeftijd behoren jongens gemiddeld 9,5 tot 10 kilo te wegen. Meisjes wegen op eenjarige leeftijd gemiddeld 8,5 tot 9,5 kilo.

Babyweegschaal

Het meten van gewicht is dus erg belangrijk, daarom is een babyweegschaal in huis hebben erg handig. Je hoeft dan niet naar een consultatiebureau, want je meet zelf het gewicht van je kind op. Bij een consultatiebureau kan je één keer in de paar weken terecht. Als je zelf een babyweegschaal hebt bepaal je zelf wanneer je het gewicht van je baby meet. Bovendien is een baby weegschaal een stuk nauwkeuriger dan een personenweegschaal. Een personenweegschaal meet meestal per 100 gram, terwijl bij baby’s alle grammen tellen.

Als elke gram telt

Is je kindje te vroeg geboren? Dan telt letterlijk iedere gram. Ook is het belangrijk de juiste premature kleding, spelen en andere extra's te hebben.  Blijf de ontwikkeling van het gewicht van je baby op de voet volgen.