Vastzittende spieren

Home » volwassen » Vastzittende spieren

Iedereen heeft er wel eens last van, vastzittende spieren. Deze vastzittende spieren worden ook wel spierknopen ofwel triggerpoints genoemd.

Spierknopen

Het woord spierknoop zegt het eigenlijk al wat het is. Het is een zogenaamde knoop in een spier. Een spier bestaat simpel gezegd uit twee stoffen: actine en myosine. Wanneer een spier ontspannen is, zitten deze twee delen tegen elkaar aan. Wanneer de spier aanspant, raken actine en myosine met elkaar verbonden, deze haken in elkaar als een soort ritssluiting. Je kunt een spierknoop herkennen door het voelen van een verharde plek (geen knobbeltje) in de spier, wat pijnlijk is als er op wordt gedrukt. Wanneer deze pijn uitstraalt wordt er gesproken van een Myofasciaal Triggerpoint, ofwel een MTP.

Infrarood massage apparaatVastzittende spieren

Een vastzittende spier of een spierknoop kan op verschillende wijzen ontstaan. De bekendste oorzaak van een spierknoop is stress. Vele van deze door stress veroorzaakte spierknopen komen voor in de nek / schouder regio. Bij stress hebben de spieren langdurig een (te) hoge tonus (hoge spanning). Deze spanning wordt veroorzaakt doordat de actine en myosine in elkaar verweven zitten. Wanneer deze zo vast zitten dat ze niet meer kunnen ontspannen, ontstaat er een spierknoop.
Ook kan een spierknoop ontstaan na een training. Bij het trainen worden de spieren aangespannen, de actine en myosine haken in elkaar. Wanneer bij het ontspannen van de spier, op een stuk de actine en myosine niet van elkaar los haken, ontstaat er een spierknoop.

Wat kun je tegen vastzittende spieren doen?

Vastzittende spierenEr zijn verschillende middelen die gebruikt kunnen worden om een spierknoop te verhelpen. Allereerst werkt massage vaak prima. Het is even pijnlijk, er moet namelijk op de spierknoop worden gewreven of gedrukt. De pijn neemt in de loop van de behandeling af. Wel is er vaak sprake van spierpijn na de behandeling.
Ook kan er worden gewerkt met een infrarood lamp. Dit zorgt ervoor dat de doorbloeding in de desbetreffende spier wordt verhoogd, waarna er afvalstoffen worden afgevoerd.
Ook is een mogelijkheid om met een spierknoop naar iemand toe te gaan die verstand heeft van dry needling. Hierbij wordt er met een flinterdunne naald in de spierknoop geprikt waarna de spierknoop opgeheven wordt. De behandeling zelf is niet geheel pijnloos. De prik wordt niet gevoeld maar het samentrekken van de spier, nadat de naald in de huid zit, is niet fijn. Het is wel een van de beste oplossingen.

Hoe kun je vastzittende spieren voorkomen?

Vastzittende spieren kun je voorkomen door elke dag even tijd voor jezelf te nemen en goed te ontspannen. Verder is het noodzakelijk om voor een training een goede warming up te hebben en zo mogelijk de spieren te rekken.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten