Niemand wordt blij als hij in de spiegel een puist ontdekt. Gelukkig kun je genoeg doen om van deze vervelende pukkels af te komen. We zetten acht tips tegen puisten voor jou op een rij!
1. Goede dagelijkse gezichtsreiniging
Puisten ontstaan als de poriën in je gezicht – of elders op je lichaam – verstopt zijn geraakt. Dit voorkom je in eerste plaats door je gezicht goed schoon te houden. Dit doe je door ’s ochtends en ’s avonds je gezicht te reinigen. Het is daarbij belangrijk dat je kijkt welk type reinigingsproduct bij jouw huid past. Als je zelf niet weet of je een vette, droge, gecombineerde of normale huid hebt, dan kan een schoonheidsspecialist je dit vaak wel vertellen.
2. Intensieve reiniging van je gezicht
Naast het dagelijks reinigen van je gezicht, is het raadzaam om je gezicht met enige regelmaat intensief te reinigen. Dit doe je door ongeveer één keer in de week je gezicht te scrubben.
Je verwijdert daarmee de dode huidcellen en geeft de doorbloeding van je huid een boost. In het artikel ‘scrubben tegen puistjes‘ lees je hoe je je gezicht het beste kan scrubben, wat de positieve effecten hiervan zijn en hoe je zelf een goedkope gezichtsscrub maakt.
Een andere manier om je gezicht zo nu en dan intensief te reinigen is door te stomen.
Bij stomen hang je gedurende tien minuten tot een kwartier boven een bak met heet water. Aan dit water voeg je eventueel een fijn geurende aroma toe en over je hoofd kun je een handdoek leggen om de warmte vast te houden.
De damp van het hete water zorgt ervoor dat je poriën zich openen en jij je gezicht goed kunt schoonmaken. Als je je gezicht hebt gereinigd is het belangrijk om het af te spoelen met koud water of na te behandelen met een tonic.Dan sluiten de poriën zich weer.
Als je dit niet doet blijven de poriën openstaan en komt er makkelijk vuil in, wat juist puistjes in de hand werkt.
3. Verwen je gezicht met een masker
Een mooi moment om een gezichtsmasker aan te brengen is nadat jij je gezicht hebt gestoomd of gescrubd. Dit omdat je poriën dan open staan en de werkende stoffen van het masker dus tot diep in de huid kunnen doordringen. Er zijn talloze maskers in de supermarkt te koop, maar het is minstens net zo leuk om je eigen gezichtsmasker te maken. Lees meer over het positieve effect van een wekelijks gezichtsmasker en hoe je je eigen gezichtsmasker maakt in het artikel “gezichtsmaskers tegen puistjes“.
4. Evenwichtige voeding voor een mooie huid
Van chocolade, fastfood en vette vis zou je puistjes op bijvoorbeeld je kin krijgen. En citroensap zou juist je huid zuiveren. Over wat voeding zou doen met je huid gaan verschillende verhalen de ronde. Het merendeel wordt afgeschreven als fabeltjes, maar toch kan het geen kwaad om je voeding een beetje in de gaten te houden als je veel last hebt van puistjes. Je zou bijvoorbeeld een tijd een voedingsdagboek bij kunnen houden om te zien of je na het eten van bepaalde producten meer last hebt van puistjes. Iedereen is het er overigens wel over eens dat voldoende water drinken wel helpt. Normaal gesproken ontdoet ons lichaam zich van afvalstoffen via vocht (zweet, plas, etc.) maar als je minder dan twee liter water per dag drinkt, zoekt je lichaam naar andere manieren.
5. Draai regelmatig een wasje
Het is niet alleen belangrijk om je lichaam goed te reinigen, maar ook om regelmatig schone kleding aan te trekken en je beddengoed te verschonen. Na een dag is tenslotte niet alleen je lichaam vuil geworden door uitlaatgassen en andere omgevingsfactoren, maar ook je kleding. Als je dus te lang dezelfde kleding draagt kan dit er voor zorgen dat je puistjes krijgt op andere delen van je lichaam. Denk hierbij aan puistjes op je rug. Daarnaast is het van belang om regelmatig je beddengoed te wassen en dan met name je kussen. Je kunt namelijk net zo goed niet je gezicht reinigen als je vervolgens je hoofd in een vies kussen legt.
6. Camoufleer puisten alleen in geval van nood
Als je in de spiegel kijkt en een pukkel ontdekt wil je hem waarschijnlijk het liefste verstoppen onder een dikke laag make-up. Maar juist dat is eigenlijk heel onverstandig. Puistjes ontstaan doordat je poriën verstopt zijn geraakt. En dat is precies wat make-up ook doet. Zij sluiten de poriën af. Als je nou toch graag flitsend voor de dag wilt komen dan kan je natuurlijk make-up opsmeren, maar kies dan voor een variant die ademt. Als je make-up opdoet is het verstandig om bij thuiskomst meteen je make-up af te halen. Zo sluit je de huid niet onnodig lang af.
7. Neem je rust!
Als je stress hebt en/of weinig slaapt, heb je vaak ook last van een onzuivere huid. Vandaar dat je juist voor die ene afspraak waar je je al tijden zenuwachtig voor bent, opeens helemaal onder de pukkels zit. Heel vervelend omdat het juist dan erg slecht uitkomt. Zorg daarom dat je voldoende rust krijgt en probeer stress zoveel mogelijk te vermijden.
8. Maak gebruik van het zonlicht
Je zal vast weleens hebben gemerkt dat je in de zomer over het algemeen minder last hebt van pukkels. Dit heeft te maken met de positieve effecten van (zon)licht op onze huid. Licht doodt de bacteriën die puistjes veroorzaken, waardoor puisten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Bij de schoonheidsspecialist en dermatoloog kun je ook in de winter terecht voor een dosis gezond zonlicht. Zij hebben apparaten waarmee ze het zonlicht nabootsen en je huid behandelen. Aangezien het beste effect wordt bereikt als je een dergelijke behandeling dagelijks volgt, zijn er nu ook apparaten waarmee je thuis een dergelijke behandeling kunt volgen. Lees er meer over in het artikel “anti-acnelamp“
Tot slot: Laat je huid met rust
Als je een puistje ontdekt zit je er vaak de hele dag bewust of onbewust aan. Even voelen of die pukkel er nog zit, zo nu en dan wat pulken en als je de tijd hebt je puisten één voor één uitknijpen. Niets is namelijk zo verleidelijk als aan je puisten zitten, maar juist dat is onverstandig. Want door aan je pukkels te zitten, verspreid je bacteriën en veroorzaak je vaak juist alleen maar meer puistjes. Daarbij kan al dat gepluk resulteren in lelijke littekens.
Extra: de rol van de huisarts
Contact opnemen met de huisarts is in ieder geval aan te raden als een baby of een kind onder de tien jaar puisten krijgt. Ook voor volwassen vrouwen die ineens een ernstige vorm van acne krijgen, is een gang naar de huisarts verstandig. Dat geldt zeker ook voor vrouwen die ter voorkoming van jeugdpuistjes de anticonceptiepil willen gebruiken.
De verhalen rondom het geneesmiddel Diana-35 zijn algemeen bekend. Dit geneesmiddel mag uitsluitend gebruikt worden tegen acne en niet als anticonceptiemiddel.
Een bezoek aan een schoonheidsspecialist of een huidtherapeut kan helpen tegen puisten. Daar kun je advies krijgen over verantwoord uitknijpen. Zonlicht kan helpen tegen de ontstekingen met als groot nadeel de kans op huidkanker. Hier lijkt het middel erger dan de kwaal.
Ook wordt de markt overspoeld met allerlei smeerseltjes en drankjes waarvan de werking niet zeker is. Laat je altijd goed voorlichten door je huisarts, huidarts of apotheek
Het ontstaan van puisten is een natuurlijk proces. De hormoonhuishouding verandert, daardoor neemt de vetproductie toe. De uitgang van talgklieren kan verstopt raken en door de samenwerking met een huidbacterie kunnen pukkels ontstaan. Als zich in deze ontsteking pus vormt, is een puist geboren.
Daaraan peuteren of krabben maakt het alleen maar erger. Sommige vormen van acne ontstaan door uitwendige factoren. Meestal gaat het dan om contact met stoffen die een verstopping van de talgklier veroorzaken, zoals sommige cosmetica. Ook mechanische druk en wrijven kunnen een bestaande acne verergeren. Dank hierbij aan puisten onder de kinrand van een helm en op het voorhoofd onder een voorhoofdband