Geld afpakken, de beste motivatie om te sporten?

Home » dossier » hartslag » Geld afpakken, de beste motivatie om te sporten?

Wetenschappers aan de universiteit van Pennsylvania hebben ontdekt hoe je mensen ook goed kunt stimuleren om te gaan sporten. Het blijkt namelijk, dat mensen meer gemotiveerd zijn om te sporten wanneer ze geloven geld kwijt te raken, dan wanneer ze beloond worden voor hun sportprestaties. Meestal gaat men ervan uit dat positieve stimulatie beter werkt om gewenste resultaten te krijgen, dan negatieve stimulatie. In dit geval is gebleken dat het omgekeerde het geval is. De verklaring die hoofdonderzoeker Mitesh Patel hiervoor geeft is, dat mensen irrationeel zijn, maar wel op een voorspelbare manier.

Hoe wij voorspelbaar irrationeel zijn

Tijdens de studie werden er 4 testgroepen gebruikt. In totaal waren er 281 deelnemers. Iedere deelnemer moest gedurende 26 weken minimaal 7.000 stappen per dag zetten. Een groep kreeg geen beloning of straf voor hun prestaties. Een andere groep kreeg 1,40 dollar voor iedere dag waarop ze hun doel behaalden. De derde groep kreeg voor een succesvol behaald dagdoel een loterijticket waarmee zij kans hadden op een geldprijs van 50 dollar. De laatste groep kreeg 42 dollar, maar verloor 1,40 dollar voor iedere dag waarop zij hun doel niet behaalden.

De groep die per dag 1,40 dollar verloor waarop zij hun doel niet behaalden, waren in 45 procent van de gevallen succesvol in het behalen van hun doel. De andere groepen waren succesvol in 30 tot 35 procent van de gevallen. De conclusie die de onderzoekers aan deze resultaten verbinden is, dat de kans op het verliezen van geld een krachtiger stimulans is, dan de kans op het verdienen van geld.

geld

Gezonde gedragsverandering

Om gedragsveranderingen teweeg te brengen helpt het meten van prestaties. Voor de fanatieke sporter is een hartslaghorloge een middel om de prestaties te meten. Door de progressie en activiteit in kaart te brengen komen mensen meer in beweging. Maar dit is voor mensen met overgewicht of chronische aandoeningen vaak niet genoeg. Zij hebben veel baat bij beweging en dus zou een extra prikkel als in het experiment een uitkomst kunnen bieden, zo laat de hoofdonderzoeker weten. Dit soort gedragsveranderingen kunnen de gezondheid ten goede komen.

De verklaring voor de effectiviteit van de prikkel van het verliezen van geld wordt door gedragseconomen als volgt verklaard. Mensen krijgen een prettig gevoel wanneer zij iets winnen. Wanneer zij echter datzelfde verliezen is het slechte gevoel dubbel zo erg als het goede gevoel. Dit slechte gevoel vermijden is een zeer belangrijke drijfveer. Mensen hebben nu eenmaal een hekel aan verliezen.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten