Jongeren drinken buiten het sporten om teveel sportdrank

[wpseo_breadcrumb]

Bijna elke winkel heeft wel een paar sportdrankjes in de schappen liggen. Deze zoete drankjes blijken voor jongeren zeer verleidelijk om te kopen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat steeds meer mensen tussen de 12 en 14 jaar sportdrankjes kopen zonder dat ze sportactiviteiten beoefenen.

Middelbare scholieren en sportdrankjes

Wetenschappers van de Britse Universiteit van Cardiff onderzochten hoeveel middelbare scholieren sportdrankjes kopen. Ook bekeken ze waar en waarom de jongeren het kochten. Tevens werden de hoeveelheid gedronken sportdrank gemeten. Van de in totaal 160 proefpersonen blijkt dat bijna de helft, 48,3 procent, minstens twee keer per week sportdrank consumeert. De jongeren bezoeken vooral de lokale supermarkt of kleine winkeltjes om de drankjes te kopen.

Verschillen tussen jongens en meisjes

sportdrankEen van de interessante resultaten van het onderzoek is dat jongens vaak sportdrank drinken op het sportveld, en dat meisjes het vooral voor de gezelligheid nemen.  77,9 procent van de jongens geeft aan dat de drankjes vooral tijdens het sporten worden geconsumeerd, terwijl 51,4 procent van de meisjes het een lekker drankje vindt met vrienden. Interessant genoeg zien meisjes sportdrankjes dus meer als onderdeel van sociale activiteiten. Toch kiezen zowel jongens als meisjes de drankjes voornamelijk vanwege de lekkere smaak, ongeveer 90 procent. 47,6 procent van de respondenten gebruikt het voor extra energie, terwijl 23 procent het een ideaal drankje vindt om af te koelen na het sporten.

Betere reclames

De onderzoekers vinden het geen goed teken dat steeds meer jongeren buiten het sporten om sportdrankjes drinken. Een blikje bevat namelijk al ontzettend veel suiker en zuren, wat een slechte invloed heeft op het gebit. Om het aantal gebruikers te verminderen zouden reclames moeten aangeven dat de drankjes alleen voor het sporen bedoeld zijn. Jongeren geloven nu nog vaak dat de drankjes gezond zijn omdat ze met sport worden geassocieerd. Betere reclame en voorlichting moet ervoor zorgen dat meer jongeren het drankje laten staan. Drink je toch een blikje, dan is het verstandig om de drank zo kort mogelijk in de mond te houden. De suikers en zuren zijn namelijk funest voor je tanden en kunnen leiden tot puistjes.

 

Meest recente berichten