Rustig slapen; voor je kind en jezelf

[wpseo_breadcrumb]

Iedere ouder wenst een veilige, gezonde en ongestoorde nachtrust voor zijn kind. En als je kind veilig slaapt, slaap jezelf ook rustig. Hier noemen we een aantal aandachtspunten en kinderspullen die de veiligheid en daarmee een rustige nachtrust voor jezelf en je kind kunnen bevorderen.

Veilig beddengoed

Zorg voor een goede nachtrust dat je kind niet te warm of te koud ligt. Kijk goed wat voor beddengoed je gebruikt, aan de hand van de leeftijd van je kind. Voor een kind dat jonger is dan twee jaar zijn een deken met laken die ruim genoeg zijn om rondom in te stoppen het veiligst. Een slaap- of trappelzak is ook veilig, omdat het hoofdje van je kind dan niet bedekt kan worden door beddengoed. Wil je toch een dekbedhoes gebruiken, doe er dan een deken in die even groot is als de hoes. Aan de onderkant en zijkanten van het bedje stop je de deken met hoes goed in. Als je het bed van een baby zo laag mogelijk opmaakt, is dit niet alleen veilig voor je kind, maar geeft het je als ouder ook een gerust gevoel.

Rustig slapenRustig slapen gaan

Is je kind wel eens bang in het donker en durft daarom niet in slaap te vallen? Met een nachtlampje zorg je voor een sfeervol lichtje in de kinderkamer, zodat je kind niet bang hoeft te zijn in het donker. Je kunt ook kiezen voor een milieuvriendelijk nachtlampje, dat pas aangaat bij beweging. Zowel jonge als oudere kinderen kunnen daarnaast baat hebben bij een bedhekje. Bijvoorbeeld als het eenpersoonsbed nog net iets te groot is of als je kind in een hoogslaper ligt. Er zijn uitschuifbare modellen, die bij elk bed en matras passen.

Overige tips voor veilig slapen

– Laat een baby op de rug slapen en niet op de buik
– Gebruik voor een kindje jonger dan twee jaar geen dekbed, aangezien dit te warm is
– Gebruik voor jonge kinderen ook geen hoofdbeschermer, slopen, kussens, knuffels met lange slierten of een plastic zeiltje. Deze kunnen de ademhaling hinderen.
– Lucht de kinderkamer dagelijks en houd deze uiteraard rookvrij
– Zorg dat de temperatuur in de slaapkamer niet warmer is dan 18º C.

Meest recente berichten