Virussen overleven ruim een dag op speelgoed

[wpseo_breadcrumb]

Jonge kinderen zijn erg gevoelig voor virussen en bacteriën. Hygiënische omstandigheden tijdens het spelen zijn dan ook belangrijk. Uit onderzoek van het Amerikaanse Georgia State University blijkt echter dat kinderspeelgoed een bron van bacteriën is. Nog schokkender is dat deze virussen de hele dag op het speelgoed kunnen overleven. De kans op ziektes bij kinderen neemt daardoor aanzienlijk toe, zo stellen wetenschappers.

Bacteriën en virussen op speelgoed

Dat een kind af en toe is ziek is heel doodnormaal. Sterker nog, het is goed voor het lichaam omdat je zoontje of dochtertje weerstand opbouwt. Dat grote hoeveelheden bacteriën echter geruime tijd kunnen overleven op speelgoed is echter slecht nieuws. Onderzoekers van Georgia State University brachten dit door middel van laboratorium onderzoek aan het licht. Ze testten daarvoor de levensduur van bacteriën en virussen op plastic speelgoed. Een speelgoedkikker werd in kleine stukjes geknipt, en vervolgens met virussen besmet. Het desbetreffende virus was overigens verwant aan de griep, maar is niet schadelijk voor de mens. Gedurende 24 uur lang hielden de onderzoekers de besmette stukjes speelgoed in de gaten op kamertemperatuur.

Langere levensduur virussen

bacterien speelgoedUit het onderzoek blijkt dat virussen langer overleven met een vochtigheidsgraad van 60 procent. Normaliter ligt de vochtigheidsgraad in een huis op ongeveer 40 procent. In dat geval verdwijnen alle virussen binnen een dag. Bij een vochtigheidsgraad van meer dan 60 procent duurde het echter 8 uur voordat de virussen voor de helft verdwenen waren. Pas na ruim een dag was het speelgoed bijna virusvrij. De conclusie dan ook dat virussen lang overleven op plastic speelgoed bij een hoge vochtigheidsgraad. De kans dat je kind besmet raakt met het griepvirus is in dat geval een stuk groter. Maar ook het feit dat virussen bij een vochtigheidsgraad van 40 procent pas na een dag verdwijnen toont aan dat speelgoed waarschijnlijk een bron van ziekte is.

Aanvullend onderzoek

De Amerikaanse wetenschappers hebben dit keer alleen gekeken naar speelgoed. Aanvullend onderzoek is dan ook nodig om de levensduur van virussen op andere oppervlaktes in kaart te brengen. Onderzoek naar tafels, stoelen en deurklinken zou bijvoorbeeld duidelijkheid kunnen geven over de overdracht van virussen via speelgoed. Hoe dan ook toont dit onderzoek aan dat hygiëne in de speelzaal, peuterspeelzaal of kleuterschool ontzettend belangrijk is. De handjes van kleine kinderen dienen dan ook regelmatig gewassen te worden, zowel na het toiletbezoek als na het spelen. Ook is het verstandig om kinderspeelgoed regelmatig schoon te maken.

Meest recente berichten