Alles over opvliegers

Home » senior » Alles over opvliegers

Plotseling breekt het zweet je uit. Niet van de zenuwen, maar omdat een opvlieger je overvalt. Van het ene op het andere moment is hij daar. Vestje uit, ramen open en wachten tot hij overvliegt. Ingoedendoen vertelt je alles wat je moet weten over opvliegers en vooral wat je er aan doet

OpvliegersWat is een opvlieger?

Opvliegers zijn één van de meest voorkomende symptomen van de overgang. Een opvlieger is een temperatuurstijging van het menselijk lichaam die vaak samengaat met hevig transpireren en een verhoging van de hartslag. De warmte begint vaak bij de borst en half en breidt uit naar het hoofd. Doordat de bloedvaten verwijd worden, loopt de hals en het hoofd rood aan. Andere symptomen die worden veroorzaakt door een opvlieger, zijn: hoofdpijn, misselijkheid, tintelingen en hartkloppingen. Veel vrouwen hebben daarnaast het gevoel, dat zij prikkelbaar, onrustig en gejaagd zijn. De duur van een opvlieger verschilt, evenals de frequentie, van persoon tot persoon. De nachtelijke opvliegers zorgen voor vermoeidheid en slapeloosheid. Ongeveer 85 procent van de vrouwen in de overgang hebben last van opvliegers. Wil je weten of je in de overgang bent? Er bestaan thuistests om dit snel en makkelijk te weten.

Wat is de oorzaak van een opvlieger

De oorzaak van opvliegers is een schommelende waarde van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Deze schommeling zorgt ervoor dat het centrale aansturingspunt van de hersenen (de hypofyse) een verkeerd signaal oppakt en denkt dat de lichaamstemperatuur te hoog is. Deze temperatuurstijging wordt versterkt, doordat de hypofyse meerdere systemen tegelijk aanstuurt. Het gevolg hiervan is, dat het hartritme tijdens een opvlieger verhoogt, de ademhaling versnelt en de hart- en bloedvaten verwijden. De hypofyse stelt vervolgens het afkoelmechanisme in werking, waardoor het lichaam na een opvlieger snel afkoelt en klam aanvoelt.

Wat kun je doen tegen opvliegers?

De meest voorkomende fabel over opvliegers is dat er één oplossing voor deze kwaal bestaat. Wie de kans op of de heftigheid van opvliegers wil beperken, moet zich echter niet blind staren op één eenvoudige oplossing. De kans op opvliegers verklein je door luchtige kleding te dragen, die bij voorkeur gemaakt is van natuurlijke stoffen. Daarnaast is het verstandig om voldoende te bewegen in de buitenlucht en spanning of stress te vermijden. Heb je last van lange of heftige opvliegers? Pas dan op voor sterke kruiden, alcoholische dranken of cafeïne. Sommige vrouwen hebben baat bij medicijnen, acupunctuur of hypnose. De resultaten hiervan zijn echter wisselend en alvorens je hiertoe overgaat, is het raadzaam om dit eerst met de huisarts te bespreken.

[bol_product_links block_id=”bol_529c5ec4e0340_selected-products” products=”1001004011518639,9200000010761964″ name=”Opvliegers” sub_id=”” link_color=”009900″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Meest recente berichten