Als tanden poetsen een lastige opgave wordt

Home » senior » Als tanden poetsen een lastige opgave wordt

Als je ouder wordt, kosten zaken meer moeite. Een wandeling naar het winkelcentrum. Het draaien van een wasje… Op den duur kosten zelfs alledaagse handelingen als wassen/aankleden en het poetsen van je tanden veel moeite. Bij wassen/aankleden staat de Thuiszorg klaar. Maar wie let er op het gebit?

De stichting De Mond Niet Vergeten! komt met verbazingwekkende cijfers. Wat blijkt? Thuiswonende oudere blijken in de laatste fase van zelfstandigheid massaal het gebit te verwaarlozen. Als mensen richting verpleeghuis gaan is in 80% van de gevallen een grondige gebitsrenovatie nodig… Waar gaat het mis?

Mondzorg bij ouderen

Op de site Demondnietvergeten.nl worden een aantal redenen genoemd. We zetten er vier op een rij.

Nummer 1: het taboe op kijken in de mond

Als je ouder wordt, kun je wel wat hulp gebruiken. Versloft je huishouden, loop je in niet-al-te-frisse kleren, lukt koken niet meer? Geen probleem te gek, of kinderen, buren en professionele zorgverleners signaleren het. 

Bij de mond gaat dat anders. Even in iemands mond kijken of er problemen zijn, of het bespreekbaar maken van pijn bij kauwen of nare mondgeur? Het ligt gevoelig. Zo kunnen problemen lang blijven bestaan.

Nummer 2: fysiek ongemak

Probeer het zelf eens: ga zitten en doe je ogen dicht tijdens het tandenpoetsen en poets de helft zo snel als gebruikelijk. Niet optimaal toch? Dit is hoe minder-fitte ouderen dagelijks hun tanden moeten poetsen. 

Een elektrische tandenborstel kan al helpen. Op latere leeftijd is het soms lastig daaraan te wennen: bedenk dat er verschil zit tussen draaiende (soms sterk resonerende) en poetsende bewegingen. Het laatste is vaak eenvoudiger om aan te wennen.

Nummer 3: vergeten!

Het geheugen wordt er bij het klimmen van de jaren. Denk je dan nog aan het poetsen van de tanden? Zeker bij beginnende dementie?

Nummer 4: de cocktail van medicatie

Je kent de pillendoosjes bij ouderen wel. Vol onmisbare medicijnen om het leven gezond en aangenaam te houden. De combinatie van die pillen heeft vaak een vervelende bijwerking, namelijk die van een droge mond. Het effect op het gebit en speeksel is dramatisch.  

Stoppen met medicatie kan niet. Gebruik van een speciale tandpasta met een verhoogd fluoride gehalte kan deze risico’s verminderen. Vraag de tandarts of mondhygiënist er naar.

Alles op een rij

Meer aandacht voor mondzorg bij ouderen is vaak gewenst. Laat je niet remmen door het ongemakkelijke onderwerp, maar begin er eens over. Met een simpele vraag als “Heb je soms last van een droge mond?” of “Gaat het kauwen van je eten nog goed en pijnloos?” 

Het is een mooie opening om te checken of mondzorg meer aandacht verdient. 

Bedenk dat zeker ouderen die weinig energie meer hebben om op pad te gaan extra gebaat zijn bij genieten van eten en drinken en gezelschap. Laat gebitsklachten dat niet in de weg staan.

Je leest er meer over in het online magazine

Meest recente berichten