Expertvraag: ben ik al in de overgang?

Home » vraag het aan » Overgangsconsulente » Expertvraag: ben ik al in de overgang?

Vraag

Ik ben nog vrij regelmatig ongesteld, het bloedverlies is alleen wat minder. Ik lijk daarom nog niet in de overgang te zijn, alleen ben ik de laatste tijd steeds vaker al een paar dagen voor de menstruatie zó moe dat ik vaak halve of soms hele dagen op de bank lig en weinig tot niets kan doen. Soms ben ik ook erg vergeetachtig en heb ik moeite met focussen.  Zou dit wellicht tóch met de overgang te maken kunnen hebben?

 Antwoord

Ook als u nog menstrueert kunt u al in de overgangsjaren zitten. Vanaf 47 jaar belanden bijna alle vrouwen in de overgangsjaren. De menstruatie wordt vanaf dan al iets onregelmatiger en zal afnemen. Er bestaan veel misverstanden tussen de overgang en de menopauze. De menopauze is de benaming voor de allerlaatste (biologische) menstruatie die optreedt. Statistisch gezien treedt de menopauze gemiddeld op bij de leeftijd 51 jaar en 4 maanden, uitzonderingen daargelaten. De jaren ervoor en er na worden beschouwd als overgangsjaren.

Uw klachten over ‘niet vooruit te branden, moe zijn, lusteloos ‘ hoor ik dagelijks in de praktijk.  Ook vergeetachtigheid is een veel voorkomende klacht. Het kan dus heel goed zijn dat u inderdaad in uw overgangsjaren zit, maar vergeet ook niet dat iedereen ouder wordt met bijbehorende gevolgen in uw lichaam, leefomgeving en levensfase.

[author] [author_image timthumb=’on’]https://www.ingoedendoen.nl/wp-content/uploads/2014/04/2012-portret.jpg[/author_image] [author_info]

Janny Ledeboer is al bijna 15 jaar overgangsconsulente. Ze helpt vrouwen weer in balans te komen. Om direct met Janny in contact te komen kun je een kijkje nemen op de website Overgangsconsulente [/author_info] [/author]

[button link=”http://formulier.ingoedendoen.nl/” type=”icon” icon=”question”] Stel je vraag[/button]

Meest recente berichten