Zo blijf je fit tijdens je pensioen

Home » senior » Zo blijf je fit tijdens je pensioen

Gezond met pensioenJe pensioen komt in zicht. Bijna je hele werkende leven heb je naar deze mijlpaal uitgekeken, vooral op de momenten dat je het wat minder naar je zin had op je werk. Je weet het zeker; eindelijk ga je alle dromen die je altijd hebt gehad uit laten komen. Nadat alle mooie verhalen en pensioengedichten op jouw laatste werkdag zijn ingedaald blijkt de plotselinge overgang van het werkende leven naar pensionering toch minder makkelijk te zijn dan gedacht.

Van vakantiegevoel naar nutteloosheid

De eerste dagen, weken of maanden van je pensioen zijn heerlijk. Wat een vrijheid! Vaak is juist dit gevoel van grote vrijheid de grootste verlammer om richting te geven aan je pensioen. Als de eerste roes van het met pensioen gaan voorbij is missen de meeste pensionado’s een doel of structuur in het leven. Dit ‘nuttig zijn’ is belangrijk in het gevoel van ‘erbij horen’ en daarmee de geestelijke gesteldheid. Vooral de mensen die minder initiatiefrijk zijn of als je van nature minder hobby’s of interesses hebt loop je meer kans dat je meer moeite hebt om gelukkig te worden in je pensioen. ¬†Belangrijkste tip is om jezelf doelen te stellen. Sta bijvoorbeeld elke dag op een bepaald tijdstip op en zoek vrijwilligerswerk waar¬†op je wordt gerekend.

Fit blijven heb je zelf in de hand

Bij fit blijven wordt vaak gedacht aan sporten en verstandig eten. Dit blijven belangrijke peilers voor een  gezonde leefstijl, ook als je met pensioen bent. Wel heeft de geestelijke gesteldheid hierin een belangrijke rol. Als je niet lekker in je vel zit heb je eerder de neiging om er ongezonde leefgewoontes op na te houden. Zorg er dus voor dat je zelf de regie in handen houdt en voor jezelf blijft zorgen. In dat opzicht is de pensioentijd een kwetsbare periode die niet onderschat moet worden.

Tips om bezig te blijven

Veel pensionado’s besteden hun tijd aan het doen van vrijwilligerswerk, gaan meer tijd besteden aan hun kleinkinderen door bijvoorbeeld vaker op te passen, het plannen en maken een mooie reis en kopen vervolgens een camper om het gevoel van vrijheid kracht bij te zetten. Maar vooral hobby’s zijn een laagdrempelige manier om plezier en doel te vinden in het dagelijkse leven. Wat vond je vroeger leuk om te doen? Denk daar eens over na om te kijken wat bij je zou passen. Een andere veelgehoorde activiteit is een biografie schrijven. Mensen die ouder worden krijgen vaker de behoefte om hun levensverhaal op papier te zetten voor hun (klein)kinderen. Ook kan het jezelf helpen om dingen op een rij te zetten of bepaalde gebeurtenissen te verwerken.

Gaat jouw collega binnenkort met pensioen?

Is het voor jou nog geen tijd om met pensioen te gaan, maar zoek je inspiratie voor afscheid van een collega die met pensioen gaat? Moet je een speech houden en ben je op zoek naar een goede tekst voor het afscheid van je collega? Of moet je het afscheid zelf organiseren en ben je op zoek naar een afscheidscadeau of tips hoe je het ideale afscheidscadeau vindt? Laat je dan inspireren door deze blog over een goed afscheid van je collega.

Meest recente berichten