8 redenen waarom het afvallen niet lukt

Home » volwassen » 8 redenen waarom het afvallen niet lukt

Afvallen

Al maanden ben je bezig met afvallen, maar het wilt maar niet lukken. Je doet enorm je best, vermijd al het junkfood wat je maar tegenkomt en je eet zoveel mogelijk gezonde dingen. Toch vertelt de weegschaal je nog iedere keer dat je niet of nauwelijks bent afgevallen. Hoe komt dat toch? In dit artikel vind je alle redenen waarom je nog steeds niet afgevallen bent!

Je eet te grote porties

Misschien wel de meest voor de hand liggende reden waarom je niet afvalt: je eet te grote porties. De algemene regel is dan ook: als je meer calorie├źn binnenkrijgt dan verbrand, kom je aan in gewicht. Wanneer je wilt afvallen, moet je calorie inname lager zijn dan je verbruik. Dit kun je doen door minder te eten, of minder te bewegen. Zorg ervoor dat je porties per maaltijd niet te groot zijn en eet voedingsmiddelen die relatief weinig calorie├źn bevatten.

Je slaapt niet voldoende

Wanneer je een slaaptekort hebt, wakkert dit het hongergevoel aan. Hierdoor heb je meer zin in snacks. Bovendien heb je meer energie wanneer je goed slaapt, zodat je ook overdag in staat bent om lekker te gaan sporten!

Je bent bezig met een crashdieet

Je kunt denken dat een crashdieet hartstikke goed helpt, maar niks is minder waar. Tijdens een crashdieet eet je zo min mogelijk, waardoor je metabolisme (stofwisseling) steeds langzamer gaat werken. Hierdoor gaat je lichaam in de spaarstand en spaart het vet op om te ‘overleven’. Liever niet doen dus, zo’n crashdieet!

Er zit geen balans in je week

De hele week ben je bezig met zo gezond mogelijk eten, zodat je in het weekend lekker kunt ‘cheaten’. Vaak begint het op vrijdag weer, dan neem je weer een zak chips ‘omdat het weer mag’. En op zaterdag en zondag eet je ook wat je wilt, om vervolgens weer vijf dagen lang zo gezond mogelijk te eten. Dit is niet de juiste vorm om af te vallen. Afvallen heeft met balans te maken; verander je hele levensstijl waardoor je niet meer doordeweeks extreem gezond hoeft te eten en in het weekend extreem aan het cheaten bent. Zorg ervoor dat je de hele week lang een paar cheat momenten hebt, niet alleen in het weekend. Zo kun je grotendeels in het weekend ook gezond eten. Hierdoor ontstaat er een mooie balans en kun je geleidelijk aan afvallen.

wijntjes

Te veel alcohol

Het aantal calorie├źn in alcohol wordt vaak onderschat en alcohol vult ook totaal niet, maar versterkt het hongergevoel juist. Ben je aan het afvallen, dan is alcohol absoluut niet slim. Drie wijntjes bevatten hetzelfde aantal calorie├źn als een hele maaltijd.

Je drinkt niet voldoende water

Ben je bezig met afvallen, dan is water drinken ontzettend belangrijk. Niet alleen krijg je sneller een ‘vol’ gevoel wanneer je water drinkt, maar ook helpt het om afvalstoffen af te voeren. Al je organen in je lichaam werken beter wanneer zij goed gehydrateerd zijn. Dit geldt dus ook voor je spijsvertering en stofwisseling. Vermijd daarnaast zoveel mogelijk frisdrank, sapjes en melk. Hier zitten vaak onnodig veel suikers in, waardoor je ook te veel calorie├źn binnen kunt krijgen.

Je eet vaak wanneer je haast hebt

Je hebt vaak haast, je moet snel ergens anders zijn en je ontbijt, lunch of avondeten sla je daarom wel eens over. Onderweg eet je nog gehaast even wat om je honger te stillen. Het loont om even een moment te nemen waarin je rustig kunt eten, waardoor je spijsvertering beter kan werken. Ook heb je dan sneller in de gaten wanneer je vol zit en voorkom je overeten.

Medische oorzaak

Als je problemen met afvallen hebt, hoeft dat niet aan de bovenstaande redenen te liggen. Het kan ook zijn dat het ligt aan een medische oorzaak. Suikerziekte, ziekte van Cushing, metabolisch syndroom, schildklierproblemen; het zouden stuk voor stuk redenen kunnen zijn waarom je maar niet afvalt.

Volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van vers & verrassend nieuws over gezondheid!

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten