Achtbaanritje helpt mensen van hun nierstenen af

Home » volwassen » Achtbaanritje helpt mensen van hun nierstenen af

Onlangs verrichten onderzoekers van de Universiteit van Michigan onderzoek naar een bijzonder fenomeen. Helpt een rit in een rollercoaster tegen nierstenen? Verschillende mensen gaven aan dat zij na een rit in een rollercoaster in Disney World verlost waren van hun nierstenen. Tijd voor een experimentele studie, zo vonden de Amerikaanse onderzoekers.

3D nier in de achtbaan

De wetenschappers haalden voor het onderzoek al hun creativiteit uit de kast. Zo lieten ze een 3D nier ontwerpen in siliconen. Vervolgens werd deze volgestopt met urine en steentjes in diverse formaten. De groottes varieerden van 4,5 mm³ tot 64,6 mm³.  Daarna werd het model in een rugzak in een van de zitjes van de rollercoaster geplaatst. De rugzak bevond zich op nierhoogte, en werd zowel voor- als midden en achterin de rollercoaster neergezet. Daarna mocht de bijzondere rugzak met nier maar liefst 60 rollercoaster ritjes maken. Na elk achtbaanritje onderzochten de wetenschappers de positie van de ‘nierstenen’.

Voor- of achterin de achtbaan

california-886576_1280

Naast dat je tijdens een achtbaanritje een hoge hartslag krijgt wierp dit onderzoek een nieuw licht op nierstenen. Zo blijkt dat de stenen die zich het dichtst bij de urinebuis bevinden makkelijker zijn om uit te plassen. Bij stenen die zich ergens anders in de nier bevinden is dit een stuk lastiger. Ook de plek in de achtbaan bepaalt mede hoe makkelijk je de nierstenen kwijt kunt raken. Je kunt namelijk beter achterin dan voorin gaan zitten. Voor personen in het voorste gedeelte is het namelijk veel lastiger om de nierstenen uit te plassen. Sterker nog, 63.9 procent van de mensen plast de nierstenen uit wanneer ze achteraan zitten, tegenover slechts 16.7 procent voorin.

Scherpe bochten

Overigens heeft de grootte van een niersteen geen invloed op het gemak waarmee het uitgeplast kan worden. Wel is het aan te raden om bij nierstenen, die erg pijnlijk kunnen zijn,  achterin de achtbaan te kunnen zitten. Bovendien is een achtbaan nog effectiever wanneer het een aantal scherpe bochten maakt. Zo zorgt een achtbaanritje niet alleen voor plezier, maar neemt het je pijn ook nog af.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten