De botten in ons lichaam hebben kalk nodig om hun stevigheid te behouden. Wanneer men te leiden heeft onder osteoporose verliezen deze botten kalk, mineralen en botbalkjes. Hierdoor worden de botten broos waardoor breuken sneller voorkomen. Het lastige aan osteoporose is dat iemand vaak al 30% van de botmassa heeft verloren voordat de diagnose kan worden gesteld.
Wat zijn de gevolgen van osteoporose?
Wanneer er sprake is van osteoporose zal er vaker sprake zijn van botbreuken. Daarnaast verzwakken ook de botten in de wervelkolom waardoor er sprake kan zijn van ingezakte wervels en men kleiner en krommer wordt. De organen kunnen hieronder te lijden hebben omdat er zo minder ruimte achter de ribben komt. Ook evenwichtsverlies kan een gevolg zijn: de lichaamshouding verandert immers.
De behandeling van osteoporose
Doordat osteoporose zorgt voor een vermindering van de botmassa is het belangrijk om maatregelen te nemen. Door de juiste voeding, voldoende beweging en de juiste medicatie kan osteoporose worden tegengegaan. Een van die behandelingen is de D-3 aanpak waarbij op drie verschillende vlakken de osteoporose wordt aangepakt.
De D3-aanpak uitgelegd
1: Diagnose
Wanneer de diagnose osteoporose wordt vastgesteld is het vaak al in een wat verder stadium. Veel mensen zijn zich namelijk niet bewust van het feit dat ze te maken hebben met deze ziekte. Het loont om hier tijdig achter te komen omdat zo de gevolgen zo goed mogelijk kunnen worden ingeperkt. Er zijn daarom diverse testen die kunnen worden gedaan waarbij de symptomen en risicofactoren kunnen worden bekeken. Zo is er bijvoorbeeld de DEXA-meting waarbij een huisarts kijkt naar de botdichtheid.
2: Dosering
Bij osteoporose is het erg belangrijk om voldoende vitamine D en calcium binnen te krijgen. Een goede, gezonde voeding en eventueel supplementen kunnen hieraan bijdragen. Diverse medicijnen combineren de werkzame stoffen en de juiste dosering van calcium en vitamine D. Te veel is echter ook niet goed. Houd dus rekening met een richtlijn van 800 Internationale Eenheden vitamine D en 1 tot 1,2 gram calcium.
3: Dagelijkse gewoonten
Goed bewegen, goede voeding en de juiste medicatie zorgen ervoor dat de osteoporose wordt tegengegaan maar belangrijk is dat dit dagelijkse gewoonten worden. Juist om er voor te zorgen dat de aanpak werkt en dagelijks wordt opgevolgd is er de D3-aanpak ontwikkeld. Zo zie je in een programma wat er wordt verwacht en wat nodig is.
Dossiers
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?