Dementie; hoger opgeleiden een kleinere kans op dementie

Home » volwassen » Dementie; hoger opgeleiden een kleinere kans op dementie

Ben je hoger opgeleid, dan bestaat de kans dat bij jouw het risico op dementie lager is dan gemiddeld. Dat meldt The New England Journal of Medicine. In rijke landen neemt dementie bij hoger opgeleiden af. De oorzaak hiervan zou liggen bij een gezonde levensstijl die deze groep mensen erop na houdt. Die gezonde levensstijl verminderd het risico op de ziekte.

Amerikaanse wetenschappers volgen sinds 1945 een groep van een aantal duizenden mensen. Bij deze groep wordt de gezondheid getoetst en sinds 1975 wordt bij hen ook gekeken naar dementie. Opvallend was dat bij de hogeropgeleide mensen uit de onderzoeksgroep het aantal gevallen met dementie afneemt. In dertig jaar tijd daalde het aantal nieuwe gevallen van dementie zelfs met 44 procent. Deze daling is slechts bij de hoger opgeleide mensen te meten.

Een belangrijke boodschap

dementieWat precies de oorzaak van deze daling onder hoger opgeleide mensen is, is nog niet duidelijk. Een belangrijke conclusie die al wel getrokken kan worden is, dat je zelf ook invloed hebt op het risico op dementie. De kans op dementie wordt dus niet enkel door de genen bepaald. Wanneer jij zelf een verantwoordelijke en gezonde levensstijl hebt, dan kun je een positieve invloed hebben op het vermeiden van de ziekte. Gezond eten, niet roken, intellectuele prikkeling, goede sociale contacten en geen diabetes ontwikkelen hebben wel degelijk een positieve invloed. Je kunt er namelijk het risico op dementie mee verkleinen. Dat betekent niet dat een gezonde levensstijl dementie kan voorkomen. Ook hoger opgeleide mensen kunnen de ziekte krijgen.

De toekomst

Er wordt verwacht dat in de toekomst het aantal pati├źnten met dementie sterk zal stijgen. Zo verwacht de Wereldgezondheidsorganisatie wereldwijd een verdubbeling van het aantal mensen met deze ziekte in de komende dertig jaar. Toch is er ook hoop, want de afgelopen paar jaar was er een stagnatie van het aantal patienten met dementie in West-Europa. Zo laat Bart de Stroper, alzheimerspecialist aan de KU Leuven, weten.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten