Gebroken neus

Home » volwassen » Gebroken neus

Verstopte neusNeusfracturen komen vaak voor. U kunt een gebroken neus krijgen doordat u er een klap op heeft gekregen of door een ongeluk. Het kan ook al bij de geboorte voorkomen. Dit gebeurd dan in het geboortekanaal. Vaak komt dit echter niet voor.

In de meeste gevallen breekt u uw neus bij een val op het gezicht. Bij motorrijders gebeurd dit vaak door een klap op het hoofd, ondanks dat ze een helm droegen. Maar wat zijn precies de symptomen van een gebroken neus? Dit zijn eigenlik dezelfde symptomen als bij andere breuken namelijk: pijn, misvormingen, zwelling of zelfs bloedingen.

Daarnaast kan het ook nog voorkomen dat het kraakbeen van het neustussenschot beschadigd is. Bloed en zwellingen zijn echter vervelende bijkomstigheden. Een neusfractuur is dan bij onderzoek moeilijk waar te nemen. Maar wat kunt u precies doen bij een gebroken neus?

Belangrijk is om meteen naar het ziekenhuis te gaan. Hoogstwaarschijnlijk wordt er een röntgenfoto gemaakt van het gebroken gedeelte. Dit geniet echter niet de voorkeur, aangezien röntgenfoto’s niet specifieke informatie over neusfracturen geven. Artsen geven eerder de voorkeur aan een CT-scan. Met een CT-scan wordt nauwkeurige informatie verkregen.

Mocht u bij een ongeluk een gebroken neus oplopen, dan is het belangrijk dat u meteen onderzocht wordt Dit nog voordat er zwellingen ontstaan. Mochten ook weke delen van de neus beschadigd zijn, dan worden die gedeelten gehecht. In een later stadium moet u ook operaties ondergaan, om uw neus weer recht te zetten.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten